Рішення № 21/4 на проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень) (реєстр. № 2558 від 09.12.2019), внесений народними депутатами України Шкрум А.І., Овчинниковою Ю.Ю., Рудик К.О. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 15 січня 2020, о 16:51

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

15 січня  2020 р.                                № 21/4

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України, що

стосуються відносин у сфері перевезення

живих тварин, а також окремих питань

карантину (інших ветеринарно-санітарних положень)

 

         

          Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень) (реєстр. № 2558 від 09.12.2019 р.), внесений народними депутатами України Шкрум А.І., Овчинниковою Ю.Ю.,         Рудик К.О. та іншими народними депутатами України (разом 15 суб'єктів), Комітет відмічає.

          Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його метою є усунення неузгодженостей у законодавчих актах України щодо митного режиму з карантинування живих тварин у пунктах пропуску через державний кордон України та захисту благополуччя тварин шляхом забезпечення гуманного ставлення до них протягом усього їхнього життя; унеможливлення пропуску через державний кордон України живих тварин в пунктах пропуску (контролю) у яких відсутня карантинна станція (карантинний пост), шляхом заборони проведення попереднього документального контролю товару у вигляді живих тварин посадовими особами органу доходів і зборів товарів в разі відсутності в пункті пропуску карантинної станції (посту).

Для реалізації зазначеної мети пропонується внести зміни до законів України "Про ветеринарну медицину", "Про тваринний світ", "Про захист тварин від жорстокого поводження", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" якими забороняється здійснювати державний ветеринарно-санітарний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України при відсутності на прикордонному інспекційному пості карантинної станції (посту), а також ввезення на територію України або транзит живих тварин через даний прикордонний інспекційний пост.

Пропонується окреслити час транспортування та умови перевезення сільськогосподарських тварин – не більше 8 годин поспіль та забезпечення їжею та водою.

Також передбачається збільшення адміністративного покарання громадян у вигляді штрафу за порушення вимог карантину та інших ветеринарно-санітарних правил від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, посадових осіб – від двадцяти п'яти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ствердженням авторів законопроекту його прийняття сприятиме вдосконаленню законодавства у сфері захисту тварин від жорстокого поводження при перевезенні живих тварин в межах митного простору, а також дозволить захистити права громадян на сприятливу епідеміологічну ситуацію в Україні у зв'язку з удосконаленням законодавства, що стосується проведення карантинних та інших ветеринарно-санітарних заходів щодо живих тварин при перетині державного кордону України.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести до Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень).

 

2. Висновок направити до Комітету з питань аграрної та земельної політики.

 

 

          Голова Комітету                                                        О.Бондаренко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку