Рішення 21/6 на проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 2607 від 17.12.2019), внесений народними депутатами України Дмитруком А.Г., Леоновим О.О., Монастирським Д.А. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 15 січня 2020, о 16:57

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

від  15  січня 2020 р.                                                               21 / 6

 

Про проект Закону                                                                               

(реєстр. № 2607)                                                                              

 

Комітет розглянув відповідно до предметів відання проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 2607 від 17.12.2019 р.), внесений народними депутатами України Дмитруком А.Г., Леоновим О.О., Монастирським Д.А., Павлюком М.В. та Заремським М.В., і відзначає таке.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, він розроблений з метою вдосконалення норм законодавства, яким регулюються відносини у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, шляхом установлення значного розміру штрафу за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Зокрема, пропонується внести зміни до статей  175, 183, 1888, 221, 223 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині збільшення розміру штрафів, встановлення відповідальності за порушення стосовно  діяльності аварійно-рятувальних служб. Крім того, пропонується замінити слова «що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про пожежну і техногенну безпеку», які фактично стосуються колишнього Міністерства надзвичайних ситуацій, словами «який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки», які відповідають існуючий на сьогодні Державній служби України з надзвичайних ситуацій. Законопроектом пропонується також посилити відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (зміни до статті 270 Кримінального кодексу України).

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття не потребує виділення додаткових коштів із Державного бюджету України.

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності  внести пропозицію Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 2607 від 17.12.2019 р.), внесений народними депутатами України Дмитруком А.Г., Леоновим О.О., Монастирським Д.А., Павлюком М.В. та Заремським М.В., за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням зауважень представника ДСНС України, висловлених під час обговорення ( лист ДСНС України додається).

2. Висновок направити Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

 

 

Голова Комітету                                                               О. БОНДАРЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку