Рішення № 21/7 на проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків" (18 травня 2020 року) (реєстр. № 2622 від 18.12.2019), внесений народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струневичем В.О., Арсенюком О.О. та іншими народними депутатами України

Опубліковано 15 січня 2020, о 16:59

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА
ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

РІШЕННЯ

 

 

15 січня 2020 року                                                                    № 21/7

 

 

Про проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків" (18 травня 2020 року)

(реєстр. № 2622 від 18.12.2019р.)

 

Розглянувши проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків" (18 травня 2020 року) (реєстр. № 2622 від 18.12.2019р.), внесений народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струневичем В.О., Арсенюком О.О., Гривком С.Д., Остапенком А.Д., Ляшенко А.О. та Василевською-Смаглюк О.М., Комітет відмічає наступне.

          Як зазначено у пояснювальній записці, метою проекту постанови є аналіз комплексу заходів, спрямованих на подальшу соціальну, медичну і психологічну реабілітацію учасників ліквідації її наслідків та інших громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, економічного відродження та забезпечення сталого розвитку населених пунктів і територій за межами зони відчуження, що зазнали радіоактивного забруднення, а також місць компактного проживання переселених громадян, збереження їх культурно-історичної спадщини, істотне зменшення обсягу винесення радіонуклідів за межі зони відчуження, зміцнення та підтримку бар’єрів радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну.

На думку суб'єктів права законодавчої ініціативи, проведення парламентських слухань сприятиме більш збалансованому розподілу наявного фінансування для вдосконалення економічних і правових механізмів соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та інших громадян, які постраждали внаслідок цієї катастрофи, вирішення питань радіаційного захисту населення і навколишнього природного середовища, медичних і біологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, техногенних питань.

Зазначаємо, що відповідно до частини першої статті 234 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» пропозиція щодо проведення парламентських слухань може бути внесена на основі рішення, прийнятого комітетом з відповідного питання, у вигляді проекту постанови Верховної Ради, в якому має визначатися тема парламентських слухань та дата їх проведення. Для обговорення на парламентських слуханнях може бути запропоновано лише одне тематичне питання.

Оскільки проведення парламентських слухань на тему: "Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків" ініційовано Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, пропонуємо пункт 3 проекту постанови (реєстр. № 2622) викласти в наступній редакції:

«3. Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів внести пропозиції щодо рекомендацій парламентських слухань.».

Комітет звертає увагу, що 26 квітня 2020 року – 34 роковини Чорнобильської катастрофи, тому вважаємо за доцільне проведення зазначених парламентських слухань у квітні 2020 року.

 

За підсумками розгляду проекту постанови Комітет в и р і ш и в:

 

1.          Інформацію взяти до відома.

2.          Погодитись із пропозицією Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про проведення парламентських слухань на тему: "Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків" з врахуванням пропозицій Комітету, висловлених у мотивувальній частині.

3.          Доручити взяти участь у зазначених парламентських слуханнях народному депутату України, голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєву Ігорю Сергійовичу.

4.          Рішення Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

 

 

Голова Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку