Рішення № 22/1 про звернення генерального директора ДП «Науково – виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод»» Львова В.І. та виконуючого обов’язки Генерального директора Державного підприємства «ВО Південмашинобудівний завод ім. О.М. Макарова» Войту С. стосовно зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива у випадку прийняття проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

Опубліковано 16 січня 2020, о 20:35
КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ


16 січня  2020 р.                                № 22/1



Про звернення ДП "Науково-виробниче об'єднання
"Павлоградський хімічний завод" щодо
зупинення виконання робіт з утилізації
твердого ракетного палива


Розглянувши звернення Державного підприємства "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод" щодо фінансування робіт з утилізації ракетного палива, Комітет відмічає.
Заходи з ліквідації стратегічних наступальних озброєнь здійснюються на підставі Договору між СРСР і США про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (далі - Договір про СНО) від 31.07.1991 та Лісабонського протоколу, який Україна підписала у 1992 році.
Роботи з ліквідації міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 (далі - МЕР РС-22) та їх твердого ракетного палива (далі – ТРП) виконуються в Україні згідно з “Угодою між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення” (далі - Рамкова Угода) від 25.10.1993, “Комплексної програми поетапного скорочення і ліквідації бойових ракетних комплексів міжконтинентальних балістичних ракет РС-22”, затвердженої розпорядженням Президента України від 02.12.1997 № 429-рп (далі - Комплексна програма) та „Програми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29.10.2003 № 1684 (із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 р. № 1262, від 08.11.2017 р. № 842) (далі - Програма).
Згідно із зазначеними програмами виконавцями комплексу робіт з утилізації ТРП визначені Державне підприємство "Науково-виробниче об’єднання "Павлоградський хімічний завод" (ДП "НЕЮ "ПХЗ", на підприємстві виготовлялось ТРП і ним споряджались двигуни ракет РС-22), Павлоградський механічний завод Виробничого об’єднання "Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова" (ПМЗ, на підприємстві здійснювалось кінцеве збирання ракет) і Державне конструкторське бюро "Південне" (ДКБ "Південне", підприємство розробило бойовий ракетний комплекс РС-22).
Дорученням Президента України від 3.04.2001 р. № 7/3-955 на НКАУ покладено обов’язки з керівництва роботами з розбирання МЕР РС-22, вилучення з них ТРП та ліквідації елементів цих ракет.
Протягом 1997-2001 років в Україні підрозділами Міністерства оборони були зняті з бойового чергування всі бойові ракетні комплекси МБР РС-22, ракети вилучено з шахтних пускових установок (далі - ІППУ), а самі ШПУ знищено відповідно до процедур, передбачених Договором про СНО від 31.07.1991. Остання ШПУ була ліквідована у жовтні 2001 р., і в листопаді того ж року завершено переміщення ракет РС-22 до міста Павлограда Дніпропетровської області для їх розбирання на ПМЗ і утилізації ТРП цих ракет на ДП „НВО „ПХЗ”.
На ПМЗ ракети РС-22 було розібрано на підзвітні елементи та споряджені твердим ракетним паливом корпуси двигунів (далі - СКД). Основну кількість підзвітних за Договором про СНО елементів МБР ліквідовано під наглядом інспекційних груп Міноборони США у грудні 2002 року, а СКД з ТРП зберігаються у спеціальних сховищах ДП „НВО „ПХЗ” з дотриманням усіх необхідних режимів безпеки.
На сьогодні ліквідовані усі шахтнопускові установки споряджених корпусів двигунів (далі – СКД) другого та третього ступенів, але залишилось 38 одиниць СКД перших ступенів від МРБ РС-22 загальною масою 1802 т. Ці СКД з ТРП представляють загрозу виникнення аварійної ситуації і потребують утилізації. У зв'язку із недофінансуванням у 2019 р. заходів Програми та припинення технічної та фінансової допомоги з боку США (з 31.12.2018 р.) може бути зірване виконання Україною міжурядових договорів з утилізації ТРП від МБР РС-22.
У Державному бюджеті України на 2020 рік передбачено фінансування Пограми в обсязі 30,95 млн. грн., що у п'ять разів менше, ніж було передбачено у 2019 р., та в 24 різи менше ніж передбачено Програмою.
Таке суттєве недофінансування заходів Програми створює умови для збільшення термінів її виконання на 8-10 років і, відповідно, збільшення витрат з бюджету, а також створює критичну ситуацію зі зберіганням та утилізацією вибухонебезпечного ТРП, для якого термін безпечного зберігання закінчився у 2000 році, призводить до неможливості проведення регламентних робіт з запобігання надзвичайних та аварійних ситуацій, які пов'язані з займанням та вибухом ТРП в СКВ в місці значного скупчення населення чотирьох областей України.

Комітет вирішив:

1. Інформацію щодо виконання заходів та фінансування Програми утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 взяти до відома.

2. Провести на протязі третьої сесії Верховної Ради України ІХ скликання круглий стіл на тему: "Утилізація твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 на державному підприємстві "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод" (ДП "НВО "ПХЗ").

3. Запропонувати Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки провести спільне засідання круглого столу на тему: "Утилізація твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 на ДП "НВО "ПХЗ" та запросити для участі в засіданні членів Комітету з питань бюджету, представників заінтересованих центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, наукових та громадських організацій.

4. Контроль за організацію та проведення Круглого столу покласти на народного депутата України Нестеренка К.О.

5. Включити в План роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на період третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведення  круглого столу на тему: "Утилізація твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 на державному підприємстві "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод".

6. Доручити Голові Комітету Бондаренку О.В., керівнику секретаріату Комітету Борисюку М.М. у робочому порядку визначити дату проведення зазначеного Круглого столу.


Голова Комітету
О.Бондаренко
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку