Рішення № 24/5 про проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 2707)

Опубліковано 11 лютого 2020, о 15:49

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

від 11 лютого 2020 року              № 24/5

 

 

Про проєкт Закону про внесення змін до деяких

законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям

Закону України «Про внесення змін до деяких

законодавчих актів України щодо спрощення

досудового розслідування окремих категорій

кримінальних правопорушень» (реєстр. № 2707)

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув, відповідно до предметів відання, проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 2707 від 28.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України, та відзначає.

Проєкт Закону розроблено Міністерством юстиції України на виконання Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону України від 22 листопада 2018 року № 2617-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (далі – Закон), схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України 05 червня 2019 року (протокол № 21).

Законопроєктом вносяться зміни, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу цивільного захисту України, Кримінального, Сімейного, Цивільного, Лісового кодексів України, Законів України «Про природно-заповідний фонд України», «Про землеустрій», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про оцінку земель», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» та інших законодавчих актів.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою проекту Закону є приведення законодавчих актів у відповідність із Законом, яким запроваджено поняття «кримінальні правопорушення». До кримінальних правопорушень віднесено усі кримінально-карані діяння, які поділяються на злочини та кримінальні проступки.

Враховуючи вищезазначене, проєктом Закону пропонується внести зміни до законодавчих актів з метою узгодження термінології запровадженої Законом, зокрема слово «злочин» замінюється словами «кримінальне правопорушення», слова «злочин невеликої тяжкості» замінюються словом «проступок», слова «злочин середньої тяжкості» замінюються словами «нетяжкий злочин», що відповідає термінології, яка вживається у законодавстві про кримінальну відповідальність та в інших законодавчих актах.

Також, з метою приведення у відповідність до Кримінально процесуального кодексу України, законопроектом пропонується з повноважень центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки виключити повноваження щодо проведення перевірки за повідомленнями та заявами про злочини, пов’язані з пожежами та порушеннями правил пожежної безпеки (стаття 67 Кодексу цивільного захисту України).

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 2707 від 28.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу.

2. Рішення направити до Комітету з питань правоохоронної діяльності.

 

 

 

Голова Комітету                                                                О. БОНДАРЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку