Рішення № 24/9 про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" (реєстр. № 2755)

Опубліковано 11 лютого 2020, о 16:40

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

 

від 11 лютого 2020 р.        № 24/9

 

Про проект Закону

про внесення змін до Закону України

"Про запобігання корупції"

(реєстр. № 2755)

 

Комітет розглянув відповідно до предметів відання проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" (реєстр. № 2755 від 16.01.2020 р.), внесений народним депутатом України Ткаченком О.М., і відзначає таке.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, він розроблений з метою з метою забезпечення права деяких суб’єктів на роботу за сумісництвом у відповідності до норм Конституції України.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» особам, на яких поширюється дія цього Закону забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.

Автором законопроекту пропонується зняти обмеження, встановлені нормами цього Закону на деякі суб’єкти (особи рядового складу державної кримінально-виконавчої служби, особи рядового складу органів та підрозділів цивільного захисту, поліцейські), які призводять до звуження їх трудових прав та отримання додаткового доходу у зв’язку із відсутністю належного рівня оплати праці та обмеженістю фінансових  ресурсів місцевого та державного бюджетів.

Слід зазначити, що як правило, особи рядового складу служби цивільного захисту – це особи, які займають посаду пожежного, рятувальника, гірничорятувальника, водія, піротехніка, водолаза, распіраторника тощо. З метою створення належних умов праці та відпочинку для осіб рядового та молодшого начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту, враховуючи складність та велику відповідальність покладених на них завдань, запроваджено спеціальний режим роботи (доба через три).

Зайняття зазначеними особами  іншою оплачуваною діяльністю або підприємницькою діяльністю може негативно відобразитися на виконанні ними своїх службових обов’язків.

Слід також зауважити, що із тексту законопроекту не зрозуміло для яких поліцейських пропонується зняти обмеження,  передбачені статтею 25 Закону України «Про запобігання корупції». Відповідно до статті 13 Закону України «Про національну поліцію» у складі поліції функціонують:

1) кримінальна поліція;

2) патрульна поліція;

3) органи досудового розслідування;

4) поліція охорони;

5) спеціальна поліція;

6) поліція особливого призначення.

Статтею 80  Закону України «Про національну поліцію» визначено 3 види спеціальних звань поліцейських: молодшого (рядовий, капрал, сержант, старший сержант), середнього та вищого складу.

Статтею 66  Закону України «Про національну поліцію» установлено, що поліцейський не може під час проходження служби займатися іншою оплачуваною діяльністю, крім науково-педагогічної, наукової або творчої.

 Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, реалізація положень законопроекту в разі його прийняття не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань антикорупційної політики внести пропозицію Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" (реєстр. № 2755 від 16.01.2020 р.), внесений народним депутатом України Ткаченком О.М.,  за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання..

2. Висновок направити Комітету з питань антикорупційної політики.

 

 

 

 

Голова Комітету                                           О. БОНДАРЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку