Рішення № 24/11 про ЗП про внесення змін до ЗУ "Про статус гірських населених пунктів в Україні" № 2785 та № 2785-1

Опубліковано 11 лютого 2020, о 18:09

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

­­­­­­

 

 

  від 11 лютого 2020 року                                   № 24/11

 

 

Про проекти законів про внесення змін до Закону України

"Про статус гірських населених пунктів в Україні"

щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів

(реєстр. № 2785)

та про внесення змін до Закону України "Про статус гірських

населених пунктів в Україні" щодо розвитку гірських

та високогірних населених пунктів

(реєстр. № 2785-1)

 

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів (реєстр. № 2785 від
20.01.2020 р.), внесений народним депутатом України Андрійовичем З.М.), а також альтернативний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів (реєстр. № 2785-1 від 05.02.2020 р.), внесений народним депутатом України Марусяком О.Р., та відзначає наступне.

Як вбачається із текстів законопроектів та супровідних документів, переважна більшість положень проектів законів є ідентичними за своїми суттю та змістом.

Метою законопроектів (реєстр. №№ 2785 та 2785-1), як зазначено у пояснювальних записках, є визначення пріоритетних напрямів та розширення державних гарантій соціально-економічного розвитку гірських та високогірних населених пунктів, підвищення рівня їх конкурентоспроможності та підвищення рівня соціального захисту громадян, що у них проживають, працюють або навчаються.

Законопроектами вносяться зміни до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні», якими пропонується:

виокремити в окрему категорію високогірні населені пункти, до яких відносяться гірські населені пункти, де проживає більш як третина мешканців цього населеного пункту, на висоті 600 метрів і вище над рівнем моря, та розміщується 50 відсотків і більше сільськогосподарських угідь у межах цього пункту на схилах крутизною 20 градусів і більше;

визначити поняття «державна гірська політика» та окреслити чіткі принципи та пріоритети державної підтримки розвитку гірських та високогірних населених пунктів, зокрема: підвищення рівня зайнятості; розвиток і розбудова транспортної, інженерної, комунальної інфраструктури, створення новітніх організаційних форм виробничо-господарської діяльності;

розширити перелік державних гарантій для забезпечення соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських та високогірних, зокрема: збереження підтримки мережі закладів культури, освіти та медичних закладів, розроблення та реалізація програм використання альтернативних джерел електроенергії, формування сприятливого бізнес-середовища.

 

Запропонованою редакцією проекту Закону реєстр. № 2785 також пропонується:

у статті 2 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» доповнити, що «пропозиції щодо надання населеним пунктам статусу гірських та високогірних подаються Кабінету Міністрів України відповідними районними, обласними радами»;

новою статтею 21 створити державний фонд інвестування у проєкти розвитку гірських територій;

статтю 3 Закону доповнити пунктом, який передбачає розроблення та впровадження державних програм пільгового кредитування громадян, що має статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського або високогірного.

 

Заслуговують на увагу запропоновані державні гарантії, які передбачені у проектах законів реєстр. №№ 2785, 2785-1, а саме: здійснення заходів із збереження, збалансованого використання і відтворення біологічного та ландшафтного різноманіття, забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки, організація захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

 

  Враховуючи викладене, Комітет  в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" щодо розвитку гірських та високогірних населених пунктів (реєстр. № 2785 від 20.01.2020 р.).

3.  Рішення направити до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

Голова Комітету                                                         О. БОНДАРЕНКО

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку