Засідання Комітету № 78 від 28.04.2021

Опубліковано 28 квітня 2021, о 17:43

 Комітет 

 

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув питання законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (реєстр. №5235), поданий народним депутатом України Заремським М.В. та прийнято рішення щодо його відхилення.

Розглянувши законопроект про внесення зміни до статті 62 Кодексу цивільного захисту України щодо утворення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (реєстр. №5254), поданий народними депутатами України Верещук І.А., Тимофійчуком В.Я., Касаєм К.І. та іншими народними депутатами України, Комітет підтримав його прийняття за основу з урахуванням зауважень Комітету.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у галузі бджільництва та щодо охорони, захисту, збереження бджіл, реєстр. № 5328), поданого народними депутатами України Івченком В.Є., Скороход А.К., Колюхом В.В., Мейдичем О.Л., Комітет підтримав його прийняття за основу з урахуванням зауважень Комітету. При цьому Комітет вирішив розглянути на своєму наступному засіданні законопроекти про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл (реєстр. №5274) та про розвиток бджільництва та захист бджіл (реєстр. №5274-1), у яких розглядаються подібні питання.

Комітет розглянув законопроекти про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення (реєстр. №5209), поданий народними депутатами України Міньком С.А., Загороднім Ю.І., Вацаком Г.А. та іншими народними депутатами України, про внесення зміни до пункту 7 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення (реєстр. №5209-1), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В. і Цимбалюком М.М. та про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення, а також при набутті права власності на легкові автомобілі особами з інвалідністю, сім’ями з дітьми з інвалідністю, багатодітними сім’ями, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу" (реєстр. №5209-2), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Морозом В.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду вирішено запропонувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів самостійно визначитись щодо рішення по цим законопроектам із урахуванням зауважень Комітету, зокрема щодо відповідності ввезених в Україну транспортних засобів екологічним нормам не нижче рівня "ЄВРО-6", а також звільнення від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при набутті права власності на легкові автомобілі особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Розглянувши законопроекти про внесення змін до статті 5 Закону України "Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення" щодо змін у переліку додатків до проекту закону про розміщення, проектування та будівництво ядерної установки або об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення (реєстр. №5146), поданий народним депутатом України Нагорняком С.В. та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врахування результатів оцінки впливу на довкілля та врегулювання деяких питань у сфері поводження з радіоактивними відходами (реєстр. №5146-1), поданий народними депутатами України Василенко Л.В., Маріковським О.В., Кривошеєвим І.С. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення щодо їх направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, оскільки запропоновані законопроекти не відповідають зобов’язанням України за Конвенцією про ядерну безпеку, Об'єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами, а також Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо).

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за недотримання вимог Закону України "Про стратегічну екологічну оцінку" (реєстр. №5160), поданого Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав його прийняття за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Розглянувши законопроект про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель (реєстр. №5202), поданий народними депутатами України Чорноморовим А.О., Чернявським С.М. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення доручити народним депутатам України – членам Комітету надати в регламентний термін Комітету з питань аграрної та земельної політики пропозиції до зазначеного законопроекту для його підготовки на розгляд у повторному першому читанні.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів (реєстр. №5203), поданого народним депутатом України Ковальчуком О.В., Комітет прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання через наявні суттєві зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства фінансів, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Розглянувши законопроект про страхування (реєстр. №5315), поданий народними депутатами України Гетманцевим Г.О., Аллахвердієвою І.В. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання з огляду на дискусійність його положень та суттєві зауваження Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Державної служби фінансового моніторингу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками (реєстр. №5385), поданий народними депутатами України Литвиненком С.А., Чорноморовим А.О., іншими народними депутатами України та прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи. Законопроектом не враховано питання недопущення відчуження земельних ділянок водного фонду, зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, суб’єктами прав оперативного управління та господарського відання щодо цих земельних ділянок; необхідності врегулювання питань недопущення відчуження у визначених випадках не лише земельних ділянок, але і прав на них, оскільки ці поняття Земельним кодексом України розмежовані. Зазначене стосується, зокрема, земельних ділянок природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення.

Розглянувши законопроекти про пенітенціарну систему (реєстр. №5293) та про Дисциплінарний статут пенітенціарної системи (реєстр. №5294), подані Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав їх прийняття за основу.

За результатами розгляду законопроекту про захист рослин (реєстр. №4600), поданого народними депутатами України Соломчуком Д.В., Мезенцевою М.С., Кучером М.І. та іншими народними депутатами України, Комітет підтримав його прийняття за основу за умови врахування зауважень Комітету.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів" (реєстр. №5237), поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Нікітіною М.В., Люботою Д.В. та іншими народними депутатами України, Комітет підтримав його прийняття за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Також, Комітет вирішив взяти до відома інформацію щодо звітів про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, а також про хід виконання загальнодержавних програм у 2020 році та проінформувати Комітет з питань економічного розвитку, Комітет з питань бюджету та Кабінет Міністрів України для врахування в подальшій роботі зауважень та пропозицій Комітету.

Комітетом прийнято рішення розглянути на засіданні Комітету 12.05.2021 питання щодо складної екологічної ситуації у місті Калуш Івано-Франківської області (Калуський гірничопромисловий комплекс, Домбровський кар’єр).

Окрім цього, Голові Комітету було доручено звернутися до Голови Комітету з питань антикорупційної політики щодо проведення 17.05.2021 о 14:00 у форматі відеоконференції спільного засідання комітетів стосовно забезпечення вимог антикорупційного законодавства в екологічній сфері.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку