Засідання Комітету № 110 від 19.01.2022

Опубліковано 19 січня 2022, о 17:07

 Комітет 

19 січня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230), внесений Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці, є удосконалення та врегулювання положень Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про запобігання корупції», що стосуються порядку проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та їх пенсійного забезпечення. За результатами розгляду Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу.

Комітет розглянув проект Постанови Верховної Ради України про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в м. Києві (реєстр. № 6344), внесений народним депутатом України Стефанчуком Р.О. Метою прийняття Постанови визначено забезпечення належної організації підготовки та проведення зазначеної міжнародної конференції, створення організаційного комітету, розроблення та затвердження комплексного плану заходів з підготовки та проведення, визначення в установленому порядку обсягів та джерел фінансування. За результатами розгляду Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений проект Постанови прийняти в цілому.

Комітет розглянув законопроекти:

про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення земельного законодавства (реєстр. № 6079), внесений народними депутатами України Масловим Д.В., Бондаренком О.В., Кривошеєвим І.С., Прощуком Е.П., та іншими народними депутатами України;

про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України (щодо посилення соціального захисту громадян, які проживають на територіях зон спостереження атомних електростанцій, реєстр. № 6356), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Крульком І.І., Цимбалюком М.М. та іншими народними депутатами України.

За результатами розгляду зазначених законопроектів Комітет підтримав їх прийняття за основу.

Комітет взяв до відома інформацію та затвердив Звіт про роботу Комітету з питань екологічної політики та природокористування за період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2021 року – січень 2022 року).

Комітет взяв до відома інформацію та затвердив План роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування на період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Голові Комітету доручено визначати конкретні дати проведення затверджених у зазначеному Плані заходів Комітету.

Комітет взяв до відома інформацію та затвердив пропозиції Комітету з питань екологічної політики та природокористування до проекту порядку денного наступної – сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

За результатами розгляду питання про лист Рахункової палати щодо Звіту про результати аудиту ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади в частині контролю за повнотою нарахування та своєчасністю надходжень до державного бюджету рентної плати за спеціальне використання води, Комітет прийняв рішення заслухану інформацію взяти до відома. Рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України та Державному агентству водних ресурсів України забезпечити розроблення відповідних законодавчих ініціатив, необхідних для узгодження норм Водного кодексу України з Податковим кодексом України та Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Рішення Комітету направити до Рахункової палати, Міндовкілля, Держводанентства, Держгеонадр та Держекоінспекції.

Комітет розглянув питання про лист Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо пропозиції визначити Комітет з питань екологічної політики та природокористування головним з підготовки та попереднього розгляду законопроектів №№ 5609, 5609-1. Комітет прийняв рішення погодитися з пропозицією Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки визначити Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування головним з підготовки та попереднього розгляду законопроектів №№ 5609, 5609-1.

Комітет розглянув питання про лист народного депутата України Василенко Л.В. про стан виконання рекомендацій круглого столу на тему: «Чи готова Україна до зміни клімату: роль парламенту», схвалених Рішенням Комітету від 04.11.2020 № 51/9. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення інформацію про стан виконання Рекомендацій взяти до відома. Кабінету Міністрів України, Міндовкілля, МЗС, Міненерго, Держводагентству, а також ДСНС (у частині розроблення планів управління ризиками затоплення) продовжити роботу над Рекомендаціями та у тримісячний термін проінформувати Комітет про стан їх виконання. Направити це рішення до Кабінету Міністрів України, Міндовкілля, МЗС, Міненерго, Держводагентства та ДСНС.

Комітет взяв до відома інформацію про стан опрацювання законопроектів, визначених народним депутатом України, заступником голови Комітету Маріковським О.В. на засіданні Комітету у грудні 2021 р. Зокрема, головами відповідних підкомітетів було надано інформацію про стан опрацювання законопроектів реєстр. №№ 4461, 4461-1, 3796, 3091, 6004, 6004-1, 6004-2, 2207-1-д, 4187. За пропозицією члена Комітету - народного депутата України Якименка П.В. Комітет прийняв рішення відсторонити народного депутата України, заступника голови Комітету Маріковського О.В. від особистої відповідальності щодо розгляду законопроекту реєстр. № 2207-1-д.

Комітет запропонував включити до складу Колегії Державного агентства України з управління зоною відчуження народних депутатів України – членів Комітету Бондаренка О.В., Кривошеєва І.С. та Лабунську А.В.

Комітет запропонував розширити склад Колегії Державного агентства лісових ресурсів України та включити до нього народних депутатів України – членів Комітету Бондаренка О.В., Лабунську А.В., Матусевича О.Б., Овчинникову Ю.Ю. та Прощука Е.П.

Також Комітет розглянув лист народного депутата України Овчинникової Ю.Ю. про звернення ГО «Українська природоохоронна група» щодо трактування Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру пункту 24 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України. Комітет прийняв рішення звернутися до Міндовкілля щодо проведення наради із зазначеного питання, визначити відповідальною від Комітету народного депутата України, голову підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Овчинникову Ю.Ю.

Окрім цього Комітет затвердив штатний розпис апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Переглянути матеріали до засідання


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку