Засідання Комітету № 111 від 26.01.2022

Опубліковано 26 січня 2022, о 17:58

 Комітет 

26 січня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою (реєстр. № 6282), поданий Кабінетом Міністрів України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

За результатами розгляду законопроекту про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій (реєстр. № 0140), внесеного Президентом України Зеленським В.О., Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння екологічного податку при управлінні відходами (реєстр. № 6345), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В., Гетманцевим Д.О. та альтернативний до нього законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання платників екологічного податку до здійснення природоохоронних заходів та збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 6345-1), поданий народним депутатом України Ковальовим О.І. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики визначитися самостійно щодо рішення по цим законопроектам. При цьому Комітет зазначив про необхідність поступового підвищення ставок екологічного податку на захоронення відходів.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино» (реєстр. № 6010), поданий народними депутатами України Салійчуком О.В., Крейденком В.В. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики визначитися самостійно щодо рішення по цьому законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення зміни до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» щодо приватизації квартир в багатоквартирних будинках комунальної форми власності, які розташовані на території Національного заповідника «Хортиця» та не відносяться до пам’яток культурної спадщини (реєстр. № 6351), поданий народним депутатом України Шевченком Є.В. Мінфін та МКІП не підтримують прийняття законопроекту, а Мінекономіки висловило до нього зауваження. Комітет відзначає, що комплекс пам’яток Національного заповідника «Хортиця» (м. Запоріжжя, о. Хортиця) включений до Переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації (Закон України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» № 574-VI від 01.02.2020). За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку зазначений законопроект відхилити.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо пом’якшення адміністративної відповідальності за порушення встановленого порядку переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі або альтернативних видах рідкого і газового палива (реєстр. № 6379), поданий народними депутатами України Медяником В.А., Павлюком М.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Також Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо державної реєстрації дигестату біогазових установок (реєстр. № 5039, доопрацьований), поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України. Прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики визначитися самостійно щодо рішення по цьому законопроекту із врахуванням зауважень Комітету. При цьому Комітет зазначив про необхідність направлення запитів до відповідних науково-дослідних установ з метою врахування їх рекомендацій при прийнятті рішення по зазначеному законопроекту.

Окрім цього Комітет розглянув питання про формування персонального складу консультативно-дорадчих органів (колегій) у центральних органах виконавчої влади - Держгеонадрах, ДСНС, Держводагентстві, Держлісагентстві, ДАЗВ, Держекоінспекції, ДІЯР. Комітет відзначив необхідність створення консультативно-дорадчого органу (колегії) у Міндовкіллі, Держводагентстві та Держрибагентстві. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення направити запити до відповідних центральних органів виконавчої влади щодо формування консультативно-дорадчих органів (колегій) та у разі їх створення включити до їх складу народних депутатів України – членів Комітету, які подали свої пропозиції.

Переглянути матеріали до засідання

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку