Засідання Комітету № 133 від 11.08.2022

Опубліковано 11 серпня 2022, о 17:49

 Комітет 

11 серпня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів (реєстр. № 6477), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено запровадження правових та організаційні засад створення та функціонування національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів і створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля для органів влади та надання кожному громадянину доступу до такої інформації для підвищення ефективності електронного врядування у сфері охорони навколишнього природного середовища.

З поданих 266 пропозицій та поправок, які стосуються всіх розділів законопроекту, було враховано 216, у тому числі частково і редакційно, що суттєво поліпшило зміст законопроекту. Комітет підтримав пропозиції голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, народного депутата України Прощука Е.П. щодо викладу в остаточній редакції тексту ряду статей законопроекту для прийняття у другому читанні. Подані народними депутатами України поправки і пропозиції частково враховують зауваження, надані до законопроекту, зокрема Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України стосовно усунення в законопроекті дублювання положень чинного законодавства, узгодження положень законопроекту з положеннями законів та положеннями Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів до Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська Конвенція, 1998 р.) та Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 166/2006 від 18.01.2006.

За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання і рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (реєстр. № 7581), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В., Бакунцем П.А., Прощуком Е.П., Матусевичем О.Б., Криворучкіною О.В., Лабунською А.В., Мандзієм С.В., Задорожним А.В., Кривошеєвим І.С., Овчинниковою Ю.Ю., Шаховим С.В. та іншими народними депутатами України. Метою законопроекту визначено забезпечення населення екстреною якісною та своєчасною допомогою, створення умов для забезпечення доступу до єдиного телефонного номера 112 усім особам, що перебувають на території України, у тому числі особам з інвалідністю та особам, що не володіють державною мовою. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 7581) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу зі скороченням наполовину строків подання пропозицій і поправок до нього при підготовці до другого читання.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки (реєстр.  7532), поданий народними депутатами України Фрісом І.П. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про його прийняття за основу з урахуванням зауваження Комітету щодо дотримання у частині спрощення процедури розробки документації із землеустрою принципу, зазначеного у пункті д) статті 6 Закону України «Про землеустрій» - забезпечення пріоритету вимог екологічної безпеки, встановлення режиму природоохоронного призначення.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури (реєстр. № 7616), поданий Кабінетом Міністрів України. Комітет у межах предметів відання підтримав зазначений законопроект, проте прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики самостійно визначитись стосовно рішення по цьому законопроекту.

Також Комітет розглянув законопроект про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про критичну інфраструктуру» щодо поводження з побутовими відходами (реєстр. № 7621), поданий Кабінетом Міністрів України. Під час розгляду було відзначено, що його прийняття сприятиме зниженню екологічних ризиків, проте у Верховній Раді України було б доцільно розглядати більш комплексні законопроекти з питань удосконалення законодавства про критичну інфраструктуру. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття законопроекту за основу.

Щодо законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. № 7577), поданого народними депутатами України Чорноморовим А.О., Гайду О.В., Тарасовим О.С. та іншими народними депутатами України. Комітет доручив голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, народному депутату України Прощуку Е.П. провести нараду за участю Мінагрополітики, Міндовкілля та Держводагентства стосовно вирішення порушених у ньому питань.

Окрім цього Комітет підтримав пропозицію голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду, народного депутата України Овчинникової Ю.Ю. про заяву Комітету щодо санкцій на імпорт російської деревини та продукції з неї, риби та морепродуктів, а також неприпустимості діяльності на російській території систем міжнародної екологічної сертифікації. Було вирішено доручити народному депутату України Овчинниковій Ю.Ю. опрацювати з МЗС текст заяви та перелік держав для її спрямування та подати на підпис Голові Комітету.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку