Засідання Комітету № 134 від 25.08.2022

Опубліковано 25 серпня 2022, о 18:30

 Комітет 

25 серпня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони (реєстр. № 7557), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В., Мандзієм С.В., Бакунцем П.А., Задорожним А.В., Матусевичем О.Б., Криворучкіною О.В., Прощуком Е.П., Лабунською А.В., іншими народними депутатами України та альтернативний до нього законопроект з такою ж назвою (реєстр. № 7557-1), поданий народними депутатами України Плачковою Т.М., Гнатенком В.С., Лукашевим О.А., Бурмічем А.П., Яковенком Є.Г. Метою законопроекту (реєстр. №7557) визначено внесення змін до Кодексу цивільного захисту України, Кодексу законів про працю України, Закону України «Про відпустки», Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у частині врегулювання питання функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної та місцевої пожежної охорони. Авторами альтернативного законопроекту (реєстр. № 7557-1) відмічено, що законопроект (реєстр. № 7557) не повністю враховує необхідність внесення змін до ряду законів. Зокрема, у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» необхідно визначити повноваження органів місцевого самоврядування щодо створення та функціонування підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони. Також необхідно усунути багаторічну прогалину із обов'язковим страхуванням працівників місцевої пожежної охорони, яке не передбачене чинною редакцією Закону України «Про страхування».

До законопроектів надійшли зауваження від Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, зокрема, Мінюсту, Мінрегіону, МВС, Мінфіну, Мінсоцполітики, МОЗ, ДСНС. Під час засідання було відмічено, що частина положень основного і альтернативного законопроектів збігаються, а висловлені зауваження можливо врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання. ДСНС підтримало законопроект (реєстр. № 7557). Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 7557) прийняти за основу, а альтернативний законопроект (реєстр. № 7557-1) – відхилити.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про внутрішній водний транспорт» щодо судноплавства під час введення воєнного або надзвичайного стану (реєстр. № 7651), поданий народним депутатом України Крейденком В.В. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань транспорту та інфраструктури внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких операцій з нафтопродуктами (реєстр. № 7536), поданий народним депутатом України Мовчаном О.В. Комітет відмітив важливість запропонованих змін до Податкового кодексу України в умовах воєнного стану в Україні для посилення обороноздатності країни. Оскільки використання палива пов’язано із викидами забруднюючих речовин, то запропоновані зміни заслуговують на підтримку виключно на період введення воєнного стану в Україні. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу зазначеного законопроекту з урахуванням зауваження Комітету.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України щодо сприяння розвитку промисловості та аеропортової інфраструктури (реєстр. № 7036), поданий народними депутатами України Янченко Г.І., Тищенком М.М., Зубом В.О. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Також Комітет взяв до відома інформацію про лист народного депутата України Задорожного М.М. щодо звернення громадянина Колодяжного О.Б. стосовно внесення змін до актів законодавства щодо використання порубкових решток у господарській діяльності та встановлення заборони на їх спалювання. В ході засідання обговорювалось питання обліку порубкових решток у господарській діяльності, зокрема, народним депутатом України – членом Комітету Матусевичем О.Б., представниками Міндовкілля і Держлісагентства, зазначалося що порушене питання достатньо врегульовано законодавством. За результатами розгляду Комітет вирішив у разі надходження від суб'єктів законодавчої ініціативи законопроектів щодо внесення змін стосовно використання порубкових решток у господарській діяльності та встановлення заборони на їх спалювання розглянути їх в установленому порядку.

На засіданні Комітету було обговорено питання про підкомітет з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції у складі Комітету з питань екологічної політики та природокористування, як це передбачено пунктом 4 Постанови Верховної Ради України "Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції" від 29.07.2022 № 2483-IX. Народними депутатами України було висловлено різні думки з порушеного питання і за результатами дискусії було вирішено повторно розглянути це питання на одному з найближчих засідань Комітету.

Комітет взяв до відома інформацію голів підкомітетів, народних депутатів України Прощука Е.П. і Мандзія С.В. стосовно стану розгляду законопроектів євроінтеграційного спрямування реєстр. №№ 3091, 5159, 6004-2, 6477, 6478, 7581. На засіданні виступив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Р.О., який проінформував про законопроекти євроінтеграційного спрямування, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді України і підтримуються Міндовкіллям, а також про законопроекти, які розробляються у Міндовкіллі і плануються до внесення найближчим часом, зокрема про хімічну безпеку, про упаковку і відходи упаковки, про відходи видобувної промисловості та інші. Комітет надав ряд доручень щодо прискорення опрацювання євроінтеграційних законопроектів.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку