6 лютого 2013 року на робочому засіданні Комітету було розглянуто проект Закону про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу України щодо створення умов для здійснення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заходів з екологічної модернізації (реєстр. № 2009), поданий народним депутатом України Шпеновим Д. Ю.

08 лютого 2013, 15:40

На робочому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
6 лютого 2013 р. розглянуто проект Закону про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу України щодо створення умов для здійснення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заходів з екологічної модернізації (реєстр. № 2009), поданий народним депутатом України Шпеновим Д. Ю.

Законопроектом пропонується забезпечити можливість виконання підприємствами паливно-енергетичного комплексу заходів з екологічної модернізації, відновлення та розвитку промислових об’єктів шляхом відтермінування підвищення відсоткової ставки екологічного податку та забезпечення формування спеціального фонду державного бюджету в частині надходжень від екологічного податку з наступним спрямуванням коштів на виконання цільових проектів екологічної модернізації.

Фактично законопроектом пропонується відкласти на 2 роки підвищення ставок за податковими зобов'язаннями з екологічного податку для підприємств паливно-енергетичного комплексу, що виробляють електроенергію на ТЕС та ТЕЦ. При цьому зменшення ставки податку протягом 2 років призведе до зменшення планових надходжень до державного бюджету, які передбачалося використати на зазначену мету, а також до усунення законодавчих підстав для фінансової підтримки екологічної модернізації підприємств, що суперечить меті законопроекту.

На нараді було відзначено, що законопроект не узгоджується із статтею 42 Конституції України, частиною 1 статті 6 та частиною 2 статті 25 Господарського кодексу України.

Поданий законопроект ідентичний за змістом раніше поданим протягомскликання законопроектам (реєстр. № 11130 і 11417), які відкликано. Ще тоді Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи законопроект було рекомендовано повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Відтоді доопрацювання тексту законопроекту та супровідних документів фактично не проведено, а строки деяких зазначених у законопроекті завдань закінчилися.

До законопроекту не надано необхідного фінансово-економічного обґрунтування, в тому числі виправданості та достатності передбаченого законопроектом дворічного терміну затримки підвищення відсоткової ставки екологічного податку.

Результати розгляду будуть враховані під час прийняття рішення щодо законопроекту на засіданні Комітету.