Відповідно до Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" 17 квітня 2013 року о 15 годині в залі пленарних засідань Верховної Ради України відбудуться зазначені парламентські слухання.

27 березня 2013, 13:17

Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи доручено здійснити необхідні заходи з організації та методичного забезпечення проведення парламентських слухань та підготувати пропозиції щодо їх рекомендацій.

Кабінету Міністрів України доручено підготувати і подати до Верховної Ради України необхідні інформаційно-аналітичні матеріали щодо питання парламентських слухань, тиражовані для народних депутатів України та визначити доповідача.

Національні телекомпанія України та радіокомпанія України спільно з Апаратом Верховної Ради України забезпечуватимуть в установленому порядку пряму трансляцію парламентських слухань на Першому загальнонаціональному каналі Національної телекомпанії України та Першому загальнонаціональному каналі Національної радіокомпанії України.

Для участі в парламентських слуханнях запрошуються члени Уряду України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, спеціалісти наукових установ.

Парламентські слухання проводяться напередодні чергових роковин Чорнобильської катастрофи з метою аналізу комплексу заходів, спрямованих на подальшу соціальну, медичну і психологічну реабілітацію громадян, які постраждали в6нслідок Чорнобильської катастрофи, економічного відродження та забезпечення сталого розвитку населених пунктів і територій за межами зони відчуження, що зазнали радіоактивного забруднення, а також місць компактного проживання переселених громадян, збереження їх культурно-історичної спадщини, істотне зменшення обсягу винесення радіонуклідів за межі зони відчуження, зміцнення та підтримку бар’єрів радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Проведення парламентських слухань сприятиме вирішенню техногенних питань та питань радіаційного захисту населення і навколишнього природного середовища, медичних і біологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, вдосконаленню економічних і правових механізмів соціального захисту постраждалого внаслідок катастрофи населення.           

Народні депутати України – члени Комітету переконані, що сьогодні має бути сформована нова, більш ефективна політика подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.