Комітет провів слухання на тему: "Реформування природоохоронної галузі: зміна системи нагляду за дотриманням законодавства"

16 грудня 2015, 16:57

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 16 грудня 2015 року під головуванням Томенка Миколи Володимировича провів слухання на тему: «Реформування природоохоронної галузі: зміна системи нагляду за дотриманням законодавства».

Участь в обговоренні взяли народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, Національної академії наук України та галузевих інститутів, громадських організацій, науковці.

Робота учасників слухань висвітлювалася у пресі та на телебаченні.

На слуханнях відзначалося, що сучасний стан довкілля, видобутку корисних копалин, водних, земельних та лісових ресурсів, тваринного та рослинного світу, біологічних ресурсів, поводження з відходами свідчить про недосконалість існуючої системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства.

Аналіз фактичної ситуації в роботі державних органів нагляду свідчить про необхідність зміни існуючої структури та методів роботи.

З урахуванням Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» передбачається реформування системи управління довкіллям та інтеграція екологічної політики в інші галузеві політики, що потребує комплексного підходу. Зокрема, передбачено реформування системи державного нагляду і контролю у сфері охорони довкілля з метою зменшення кількості перевірок та підвищення їх ефективності.

Реформування природоохоронної системи також передбачено главою 6 «Навколишнє середовище» розділу V «Економічне та галузеве співробітництво» Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, відповідно до якої необхідно забезпечити посилення в Україні природоохоронної діяльності через підвищення її ефективності з метою збереження, захисту, поліпшення і відтворення якості навколишнього середовища, інтеграції екологічної політики в інші сфери.

Відмічалося, що нормативно-правове врегулювання питання здійснення наглядових і контрольних функцій потребує значного вдосконалення для узгодження і систематизації таких функцій задля підвищення їх ефективності та уникнення розпорошення. Незадовільний рівень фінансування контрольно-наглядових інституцій породжує корупційні явища, тому вкрай необхідно їх бюджетне та матеріально-технічне забезпечення. Наголошувалось, що реформування галузі повинно відбуватись із широким залученням наукового середовища та при врахуванні думки громадськості, з урахуванням найкращих практик організації функціонування аналогічних інституцій у країнах Європейського Союзу.

Засідання пройшло у конструктивній атмосфері, а його учасники під час обговорення були одностайні в необхідності побудови в Україні дієвої ефективної системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства.

Підводячи підсумки обговорення Голова Комітету Томенко Микола Володимирович відзначив необхідність побудови системи управління довкіллям та інтеграції екологічної політики в інші галузі на базі на системної стратегії, з урахуванням необхідності фінансування базових програм, конструктивної, змістовної та системної роботи державних органів на основі науково-обґрунтованого підходу.

Комітет найближчим часом планує на своєму засіданні розглянути пропозиції, подані учасниками слухань, та прийняти відповідне рішення.