Комітет рекомендує повернути на доопрацювання законопроект № 5635 про внесення змін до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо підвищення штрафів за незаконну вирубку у зимовий період)

27 лютого 2017, 09:40

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на засіданні 22 лютого 2017 року розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо підвищення штрафів за незаконну вирубку у зимовий період) (реєстр. № 5635), внесений народним депутатом України Голубовим Д.І., і рекомендував Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Метою проекту Закону є посилення відповідальності громадян та посадових осіб за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка у зимовий період.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що кожного року у грудні в Україні вирубують близько мільйона ялинок. І більшість з них – незаконно. Враховуючи вищезазначене, суб’єкт законодавчої ініціативи, пропонує внести зміни до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення та підвищити розмір штрафів саме у зимовий період.

Відповідно до законодавства зимовий період по всій території України наступає не одночасно. Тому така невизначеність ставить під сумнів можливість належної реалізації даної норми особами, які  мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Комітет у цілому підтримує ініціативу збільшення розмірів штрафу за правопорушення передбаченні статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проте звертає увагу, що цінність ялинки та розміри шкоди нанесеної державі не мають залежати від періоду чи пори року.