Рішення Комітету № 49/8 від 07 грудня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з небезпечними відходами(реєстр. № 5354 від 03.11.2016 р.)

03 лютого 2017, 12:04

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

7 грудня  2016 р.                                49/8

 

Про проект закону України про внесення змін

до деяких законів

щодо поводження з небезпечними відходами

 

            Розглянувши проект закону України про внесення змін до деяких законів щодо поводження з небезпечними відходами, поданий народними депутатами України Рибаком І.П., Артеменком А.В., Дирівим А.Б., Івченком В.Є., Валентировим С.В., Сажком С.М., Дзюбликом П.В., Тригубенком С.М., Недавою О.А., Москаленком Я.М. (реєстр. № 5354 від 03.11.2016 р.), Комітет відмічає.

            Метою законопроекту є створення послідовного, адаптованого до вимог європейського та національного законодавства  механізму поводження з небезпечними відходами: від отримання ліцензії до здійснення господарської діяльності поводження з небезпечними відходами.

            Проектом усуваються нормативні колізії, що виникли із прийняттям Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", з одного боку, та нормами спеціального законодавства про відходи, з іншого.

            На думку авторів законопроекту, у разі його прийняття можна буде забезпечити попередження правопорушень у сфері поводження з небезпечними відходами, створити умови для запровадження належного системи управління небезпечними відходами.

            Проект закону підтримується Міністерством екології та природних ресурсів України.

            Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття не передбачає додаткових матеріальних витрат з державного бюджету.

            Головне науково-експертне управління пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його на доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.            

При розгляді законопроекту члени Комітету висловили думку, що діюче нормативно-правове поле не містить положень щодо превентивних заходів, які би забезпечували належне поводження з небезпечними відходами на етапі доліцензійної перевірки. Мета законопроекту і змін до статті 34 Закону України "Про відходи" – це встановити вимоги до ліцензіатів саме в галузевому Законі України "Про відходи" у той час, як Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності" надає тільки загальний перелік необхідних вимог, не враховуючи специфіку діяльності поводження з небезпечними відходами.

            Члени Комітету вважають, що підтвердження наявності матеріально-технічної бази – це необхідний механізм, ураховуючи, що згідно діючих ліцензійних умов, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №446, відсутня норма, яка би зобов’язувала суб’єкта господарювання підтверджувати наявність у нього на праві власності або іншій законній підставі матеріально-технічної бази на поводження з небезпечними відходами. Запропонована нова стаття 342 до Закону України "Про відходи" встановлює критерії і вимоги до ліцензіатів.

Ураховуючи масштабність проблеми небезпечних відходів в Україні, значний негативний вплив на довкілля та здоров’я людей, який виникає при недотриманні законодавства щодо поводження з небезпечними відходами

 

            Комітет вирішив:

 

            1. Рекомендувати Верховній Раді України проект закону України внесення змін до деяких законів щодо поводження з небезпечними відходами прийняти за основу.

 

            2. Визначити співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата Тригубенка С.М.

 

 

Перший заступник

          Голови Комітету                                                          А.Дирів