Стан проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин (реєстр. № 5119-1),

10 липня 2017, 14:56

На виконання Постанови Верховної Ради України від 04.04.2017 р. № 1995-VIII Комітет на засіданні 6 червня 2017 р. розглянув пропозиції до проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин (реєстр. № 5119-1), поданий народними депутатами України Немировським А.В., Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В. для розгляду його у другому читанні. Окрім членів Комітету в засіданні взяли участь народні депутати України А.Немировський та О.Сотник.

Проектом уточняється зміст терміну "жорстоке поводження з тваринами", диспозиції деяких складів відповідних правопорушень та збільшуються  санкції за їх вчинення.

До проекту надійшло 88 пропозицій.

З них 14 до пункту 1 частини першої законопроекту (у чотирьох з яких пропонується залишити чинну редакцію статті – не враховано), врахувати з редакційними правками.

13 пропозицій надійшло до змін до статті 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які врахувати з редакційними правками.

До статті 299 Кримінального кодексу України надано 15 пропозицій, які врахувати редакційно.

До законопроекту було надано 28 пропозицій, до статей, їх частин, пунктів, що не розглядалися Верховною Радою при розгляді законопроекту у першому читанні і відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України Комітет пропонує їх відхилити.

Комітетом були підтримані пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи до статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, які суттєво впливають на реалізацію положень законопроекту про адміністративні правопорушення, якими визначаються органи які розглядають протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 89 КУаП (стаття 221) та органи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за цією статтею (статті 222 та 225).

Також Комітет підтримав пропозицію народного депутата України Колєснікова Д.В. щодо визначення "пересувний звіринець".

Під час голосування проекту у Верховній Раді України 22 червня 2017 р. закон був прийнятий 257 голосами. Під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України, за наполяганням суб'єктів законодавчої ініціативи були проголосовані сім поправок, які не були підтримані. Пропозиції щодо змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та доповнення до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" про визначення "пересувний звіринець" заперечень у парламентарів не викликали.

Проект Закону був розглянутий у відповідності до Регламенту Верховної Ради України.

Наразі законопроект переданий на підпис Голові Верховної Ради України.

До Комітету надійшли звернення народних депутатів України Немировського А.В. та Герасимова А.В., автори яких вважають, що під час розгляду та підготовки на підпис у його тексті виявлено неузгодженості між його положеннями.

Автори звернення пропонують в порядку усунення неузгодженостей, суперечностей та неточностей у прийнятому законі, посилаючись на статтю 131 Регламенту Верховної Ради України, розглянути на пленарному засіданні Верховної Ради України доопрацьовану редакцію законопроекту з урахуванням зауважень Головного юридичного управління.

Комітет розглянув дані звернення на засіданні 11 липня п.р. та не заперечує проти усунення неточностей чи неузгодженостей, висловлених у зверненях.

Комітет направив звернення до Головного юридичного управління для проведення юридичної експертизи та формулювання уточнень, які можуть бути внесені до тексту закону для усунення цих неточностей чи неузгодженостей. Також Головному юридичному управлінню було запропоновано підготувати пропозиції Голові Верховної Ради України для розгляду їх на пленарному засіданні Верховної Ради України.