Сьогодні - 40-річчя пуску першого енергетичного реактору в Україні!

26 вересня 2017, 16:34

Шановні представники ядерної галузі України!

Щиро вітаємо Вас із 40-річчям пуску першого енергетичного реактору в Україні, адже 26 вересня 1977 року було підключено до мережі перший енергоблок Чорнобильської АЕС з реактором типу РВПК-1000 (1000 МВт). Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші – атомні, сприяли їх швидкому будівництву.
Сьогодні, з 15-ти діючих енергоблоків України, дванадцять були збудовані за часи СРСР, а ще три були введені в експлуатацію вже в роки незалежності України. Сумарна потужність АЕС України становить близько 13 880 МВт. Україна входить в п’ятірку країн світу за показником встановленої потужності АЕС. Найбільшою в Європі АЕС є Запорізька атомна електростанція в місті Енергодарі, яка нараховує 6 працюючих атомних енергоблоків.
Також слід особливо відмітити, що у важкий для країни час саме представники ядерної галузі підставили своє надійне плече і впродовж останніх років рівень ядерної генерації в енергосистемі України не опускався нижче 50%, деінде він сягав 60% і більше, особливо на піках споживання в опалювальному сезоні.
Щиро зичимо всім представникам ядерної галузі гідно долати усі випробування, примножувати досягнення, творчих успіхів у роботі, міцного здоров'я, миру, щастя та добробуту!