Комітет рекомендує прийняти за основу проект Закону №9082 про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази

22 листопада 2018, 19:29

 20 листопада 2018 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засіданні законопроект про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (реєстр. № 9082), поданий Кабінетом Міністрів України.
Метою прийняття законопроекту є визначення правових та організаційних засад регулювання відносин у сфері поводження з контрольованими речовинами та товарами, що їх містять, використання яких впливає на озоновий шар та зміну клімату.
Під час обговорення було відмічено, що законопроект має ряд недоліків, висловлених у зауваженнях Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету у закордонних справах, народного депутата України Вовка В. І., громадських організацій, серед яких невідповідність Конституції України, ряду Законів України, неправдивість тверджень пояснювальної записки, не узгодженість положень законопроекту між собою та положеннями Монреальського протоколу. Законопроект містить положення Кігалійської поправки до Монреальського протоколу, не ратифікованої Верховною Радою України, а також посилання на документи, які не є джерелами права України.
Міністр екології та природних ресурсів України Семерак О. М. у своєму виступі відзначив, що законопроект вкрай важливий для Мінприроди, забезпечить виконання міжнародних зобов'язань України відповідно до вимог Монреальського протоколу і убезпечує Україну від застосування санкцій, а зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України вдосконалюють законопроект і можуть бути враховані під час підготовки законопроекту до другого читання.
За пропозицією голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища - народного депутата України Рибака І. П. Комітет рекомендував прийняти законопроект за основу.