Комітет радить доопрацювати проект Закону № 9302 про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо збільшення видобутку нафти і газу

21 грудня 2018, 09:10

20 грудня 2018 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні законопроект про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо збільшення видобутку нафти і газу (реєстр. № 9302), поданий народним депутатом України Чижмарем Ю. В.
Метою законопроекту визначено підвищення енергетичної безпеки України та збільшення надходження до бюджетів усіх рівнів, за рахунок нарощування видобутку вуглеводнів внаслідок інвестиційної привабливості української нафтовидобувної галузі шляхом встановлення пониженої ставки рентної плати за користування надрами для нафти і конденсату, видобутих на нових свердловинах, для покладів нафти, конденсату, які повністю або частково залягають на глибині до 5 000 метрів – 12,00; для покладів нафти, конденсату, які повністю або частково залягають на глибині понад 5 000 метрів – 6,00.
Зміна ставок рентної плати призведе до зміни показників бюджету, тому до законопроекту має бути додане належне фінансово-економічне обґрунтування.
Відповідно до підпункту 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу України зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. У зв‘язку з цим потребує корегування також термін набуття чинності запропонованого законопроекту.
Враховуючи викладене, Комітет рекомендував повернути законопроект на доопрацювання.