Комітет підтримує прийняття за основу законопроекту № 2059 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України

06 вересня 2019, 17:21

 6 вересня 2019 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України (реєстр. № 2059), поданий Президентом України та визначений ним як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України.
Метою законопроекту визначено посилення протидії незаконному видобутку бурштину та його контрабанді, а також унеможливлення недобросовісного використання наявних законодавчих механізмів для уникнення винними особами кримінальної відповідальності.
Під час обговорення зазначалося, що ідея посилення відповідальності за порушення правового режиму використання природних ресурсів заслуговує на підтримку.
Під час незаконного видобування бурштину копачами використовуються застарілі технології та техніка, не фінансуються та не здійснюються роботи щодо відновлення відповідних земельних ділянок та інші рекреаційні заходи тощо, то наслідками таких умисних діянь є забруднення та засмічення ґрунтів земельних ділянок, підземних вод, а іноді й створення небезпеки для життя й здоров’я людей.
Члени Комітету висловилися також за врегулювання у подальшому питання диференційованого підвищення відповідальності за незаконне поводження з усіма іншими корисними копалинами, що могло б забезпечити єдиний, системний підхід до запобігання злочинам у сфері надрокористування.
Враховуючи викладене, Комітет рекомендував підтримати прийняття законопроекту за основу.