Комітет вважає за доцільне доопрацювати проект Закону №1151 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо покращення стану навколишнього природного середовища

19 вересня 2019, 17:05

 Комітет розглянув відповідно до предметів відання проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо покращення стану навколишнього природного середовища (реєстр. №1151 від 29.08.2019 р.), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю., і відзначає таке.
Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його метою є вдосконалення чинних норм Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) для запобігання вчиненню адміністративних правопорушень у сфері безпеки довкілля, а саме випалювання сміття, рослинності та залишків рослинності.
Законопроектом пропонується доповнити статті 77-1   і 141 КУпАП положеннями щодо випалювання сміття, а також збільшити розміри штрафів.
Крім того, у статті 77-1 пропонується збільшити штраф за самовільне випалювання рослинності  або її залишків і сміття у смугах відводу автомобільних доріг та залізниць до рівня штрафу за таке порушення  в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду шляхом доповнення абзацу першого частини другої статті 77-1  словами «у смугах відводу автомобільних доріг та залізниць». Слід зазначити, що у тексті законопроекту відсутні норми щодо відповідного вилучення слів «у смугах відводу автомобільних доріг та залізниць» в абзаці першому частини першої статті 77-1.
Законопроектом передбачається привести у відповідність положення статтей 218, 219 та 255 КУпАП і покласти відповідні повноваження складати протоколи про правопорушення на адміністративні комісії при виконавчих органах міських, сільських та селищних рад, посадових осіб органів внутрішніх справ (Національної  поліції), громадських інспекторів з охорони довкілля, державних інспекторів сільського господарства, громадських лісових інспекторів, працівників відомчої, сільської пожежної охорони та членів добровільних пожежних дружин (команд), протипожежних об’єднань громадян.
Слід відмітити, що законодавством не визначено термін «сміття». Поняття «сміття» є загальновживаним у побуті і близьке за значенням до терміну «побутові відходи». Законом України «Про відходи» визначено, що побутові відходи - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення. 
Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, прийняття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України або місцевих бюджетів. 
Зважаючи на викладене, Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести пропозицію Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо покращення стану навколишнього природного середовища (реєстр. №1151 від 29.08.2019 р.), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.