У Комітеті відбулось засідання круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень»

08 жовтня 2019, 20:16

 08 жовтня 2019 року у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування під головуванням Олега Бондаренка відбулось засідання круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень».
У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України, а саме: Заступник Голови Комітету Олена Криворучкіна, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Зіновій Андрійович, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Павло Якименко, голова підкомітету лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова.
Присутні представники наукової спільноти, зокрема від Інституту гідробіології НАН України, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП), Інституту морської біології НАН України, ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН України, Національного університету біоресурсів і природокористування МОН України, НДУ «Український науковий центр екології моря» (УКРНЦЕМ), Інституту Зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України, Інституту рибного господарства НААН України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України та Київського національного торгово-економічного університету.
До заходу долучилися представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також представники громадських організацій.
Олег Бондаренко привітав учасників круглого столу та зазначив: «Сьогодні, за нашої спільної ініціативи ми зібралися для обговорення питань реформування екологічного менеджменту та розвитку наукових досліджень, що є вкрай актуальним для розуміння розбудови сучасної моделі управління у сфері охорони, використання та відтворення тваринного світу, зокрема водних біоресурсів, які потребують окремої уваги з боку органів державної влади».
У своїх виступах учасники круглого столу звернули увагу та те, що наразі відбувається перехід від адміністративно-територіального до басейнового управління водними ресурсами, тож управління водними біоресурсами має бути також інтегрованим.
Науковці зосередили увагу на тому, що саме визначення переліку пріоритетних заходів щодо покращення екологічного стану водних екосистем України та шляхів їх реалізації стане гарантуванням успішності.
Крім того, відмітили, що формування комплексу критеріїв екологічної безпеки має бути запорукою безпеки держави.
Керівники наукових установ висловили бажання безпосередньо взяти участь у створенні концепції реформування екологічного менеджменту, формуванні комплексу критеріїв безпечності водних біоресурсів.
Крім того, учасники круглого столу дійшли висновку, що для подолання існуючих проблем, українські виробники у сфері аквакультури та уряд мають взяти до уваги успішний досвід країн Європи.
Присутні на засіданні представники Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) внесли пропозицію щодо можливої участі у доопрацюванні та розширенні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування, який Верховною Радою України минулого скликання було відкликано.
У своєму заключному слові Олег Бондаренко подякував учасникам круглого столу та звернувся щодо надання на адресу Комітету науково-обґрунтованих пропозицій саме у контексті реформування екологічного менеджменту та висловив сподівання, що надійдуть і пропозиції до законопроектів, які будуть спільно опрацьовані і передані до Верховної Ради України. Головою Комітету було зазначено, що чергова зустріч буде проведена за участі представників Комітету з питань аграрної та земельної політики, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Читати Матеріали Круглого столу у Комітеті на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень».