У Комітеті проведено круглий стіл на тему: «Екологічні проблеми та перспективи розвитку малої гідроенергетики, як відновлюваного джерела енергії в Україні»

11 грудня 2019, 18:12

 Відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування 11 грудня 2019 року під головуванням Голови Комітету Олега Бондаренка проведено круглий стіл на тему: «Екологічні проблеми та перспективи розвитку малої гідроенергетики, як відновлюваного джерела енергії в Україні».
У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України: голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Зіновій Андрійович та голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігор Кривошеєв; представники наукової спільноти, центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також представники громадськості.
Голова Комітету Олег Бондаренко привітав учасників круглого столу та зазначив: «Ми всі пам’ятаємо, що Україна взяла на себе зобов’язання щодо переходу до низьковуглеводної енергетики, крім цього ми маємо розвивати альтернативну енергетику, але це засідання відбувається не на базі Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, а Комітету з питань екологічної політики та природокористування, тому зараз ми обговоримо питання запобігання впливу малої гідроенергетики на довкілля».
Світлана Матус - координатор з питань екологічної політики міжнародної організації «Всесвітній фонд природи» зазначила, що розвиток відновлювальної гідроенергетики в Україні має бути стратегічно продуманим та не створювати додаткового навантаження на навколишнє середовище. Представила розроблену науковцями та представниками громадських організацій, за підтримки Всесвітнього фонду природи, Методику визначення особливо цінних ділянок річки з метою їхнього збереження та охорони, а також Науково-методичні рекомендації щодо підготовки звіту ОВД при будівництві малої ГЕС.
Директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв проінформував присутніх про оцінку впливу будівництва та експлуатації малих ГЕС на іхтіофауну та екологічний стан річок, а завідувач лабораторії охорони та відтворення біорізноманіття ДУ «Інститут еволюційної екології НАН України» Олеся Зуб - про особливо цінні ділянки річок як нові природоохоронні одиниці в світлі інтересу до зеленої енергетики.
Ольга Пилипович - доцент Львівського Національного університету ім. І.Франка представила презентацію на тему: «Природно-географічні і гідрологічні обмеження щодо будівництва об’єктів малої гідроенергетики в Українських Карпатах».
Щодо неузгодженості Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» з підзаконними актами в контексті розвитку малої гідроенергетики України виступила Галина Левіна, головний юрисконсульт ГО «ЕкоПраво - Київ».
Голова Комітету Олег Бондаренко, за підсумками виступу директора ТОВ «Гідроенергетика» в Україні Ашота Петросяна щодо прихованого енергетичного потенціалу (малих ГЕС на промислових підприємствах), зауважив та акцентував увагу присутніх на тому, що: «немає такої енергетики, щоб не зашкодила довкіллю».
«Всеукраїнська екологічна ліга виступає зі стратегічною ініціативою: демонтувати всі існуючи гідротехнічні та гідроенергетичні споруди на всіх малих річках України і заборонити будівництво будь-яких нових гідроелектростанцій на всіх малих річках України. Ми маємо зупинити вбивство малих річок, які дають воду і життя всім іншим річкам!» - під час свого виступу щодо наслідків для довкілля від будівництва гідроспоруд на річках України наголосила Тетяна Тимочко.
Голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк підтримав Голову Всеукраїнської екологічної ліги та  акцентував увагу на тому, що мала гідроенергетика складає лише 0,15% від загального обсягу електроенергії, що виробляється в нашій країні.
Учасниками круглого столу висловлювались позиції щодо необхідності проведення чіткого аналізу того, що має будуватися, щодо проведення якісної оцінки впливу на довкілля задля запоруки доброго проекту зі спорудження мініГЕС, а також щодо того, що гідроенергетика є відновлюваною, але часто не екологічною.
Народний депутат України Ігор Кривошеєв подякував представникам Всесвітнього фонду природи за ініціативу проведення круглого столу та підтримав ідею щодо необхідності створення чітких правил під час розгляду питання будівництва мініГЕС задля збереження довкілля.
Голова Комітету Олег Бондаренко подякував присутнім за участь у засіданні круглого столу та відзначив, що питання, які були підняті на круглому столі вийшли за межі обговорення гідроенергетики, було підняте, у тому числі, питання Водної стратегії та ще раз підкреслив, що Комітет завжди відкритий до ініціатив та пропозицій.