РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 10.02.2012 №114/6 Про проект Закону України про внесення змін і доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях) (реєстр. № 9680)

Опубліковано 26 лютого 2012, о 22:40

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

10.02.2012 року                                   № 114/6

 

 

 

Про проект Закону України  про внесення змін

і доповнень до Кодексу України про

адміністративні правопорушення

(щодо викидання відходів у неналежних місцях) (реєстр. № 9680)

 

Розглянувши проект Закону України  про внесення змін і доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях), поданий народними депутатами України Тедеєвим Е.С., Князевичем Р.П., Януковичем В.В., Ветвицькийм Д.О. Царьковим Є.І., Самойлик К.С., Голубом О.В., Ляшком О.В., Григорович Л.С. (реєстр. № 9680), Комітет відмічає:

Законопроект спрямований на створення дієвого механізму притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні чистоти в населених пунктах України, а також підвищення штрафів за забруднення населених пунктів. Для цього пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 152-1 "Викидання відходів у неналежних місцях" та надати повноваження органам внутрішніх страв розглядати адміністративні справи за правопорушення визначених цією статтею (зміни до статті 222).

Разом з тим, Законом України від 21.01.2010 р. № 1825-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами" внесені зміни до статті 82 (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) та 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими вже передбачена адміністративна відповідальність за аналогічні правопорушення. Цим же Законом органам внутрішніх справ, а також представникам громадських організацій або органів громадської самодіяльності надано право складати протоколи про адміністративні правопорушення, визначеними статтею 152 Кодексу (зміни до пп. 1 та 9 статті 255 "Особи, які мають право склади протоколи про адміністративні правопорушення".

Законопроектом не визначено хто має право складати протоколи за викидання відходів у неналежних місцях.

Виникає питання, чи доцільно введення окремої нової статті при наявності існуючої статті, якою вже передбачається адміністративна відповідальність за фактично ті ж самі дії? Впровадження законопроекту може тільки ускладнити правозастосувальну практику. Врегулювання цих правовідносин потребує не запровадження нових складів правопорушень, а вдосконалення існуючих.

 

Враховуючи викладене, а також з метою усунення конкуренції різних статей Кодексу, Комітет вирішив:

 

1. За результатами розгляду в першому читанні проект Закону України  про внесення змін і доповнень до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях) доцільно відхилити.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

 

Голова Комітету

А. СЕМИНОГА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку