Рішення Комітету від 18.04.2011р. № 93/1 щодо Проекту Закону про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний №8273 від 18.03.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України

Опубліковано 26 квітня 2011, о 09:18

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

18.04.2011р.                                                                                                              93/1

Про проект Закону (реєстр. №8273 від 18.03.2011 р.)

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до  додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний №8273 від 18.03.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України.

Метою законопроекту є визначення Державного агентства екологічних інвестицій головним розпорядником коштів, отриманих від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, передбаченого статтею 17 Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 22 Бюджетного кодексу України головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними законом про Державний бюджет України є: установи, уповноважені забезпечувати діяльність Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України в особі їх керівників; міністерства, Конституційний Суд України, Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди та інші органи, безпосередньо визначені Конституцією України, в особі їх керівників, а також Національна академія наук України, Національна академія аграрних наук України, Національна академія медичних наук України, Національна академія педагогічних наук України, Національна академія правових наук України, Національна академія мистецтв України, інші установи, уповноважені законом або Кабінетом Міністрів України на реалізацію державної політики у відповідній сфері, в особі їх керівників.

У Бюджетному кодексі України від 21.06.2001 № 2542-III, що втратив чинність, головними розпорядниками коштів могли бути й інші центральні органи виконавчої влади (пункт 1 частини 2 статті 22 Бюджетного кодексу України).

Таким чином, відповідно до Закону головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними законом про Державний бюджет України, можуть бути виключно міністерства, а інші центральні органи виконавчої влади можуть бути лише одержувачами зазначених коштів, тобто розпорядниками коштів нижчого рівня.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» визначено, що Міністерство екології та природних ресурсів України є головним розпорядником бюджетних коштів за бюджетною програмою по КПКВК 2402020 «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, у тому числі утеплення приміщень закладів соціального забезпечення, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату». Державне агентство екологічних інвестицій України визначено як розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня.

Це відповідає положенням Указу Президента України від 09.12.2010 №1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», відповідно до якого Державне агентство екологічних інвестицій України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів України.

Окрім того, Постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 348 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів" головним розпорядником зазначених коштів визначено Міністерство екології та природних ресурсів.

Цією ж Постановою визначено, що розпорядником коштів нижчого рівня і відповідальним виконавцем бюджетної програми "Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів. У тому числі на утеплення приміщень закладів соціального забезпечення, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату" є Державне агентство екологічних інвестицій.

Міністерство екології та природних ресурсів не підтримує законопроект «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо визначення Державного агентства екологічних інвестицій головним розпорядником коштів).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради підтримує внесену законодавчу пропозицію.

Комітет, в цілому підтримуючи необхідність підвищення ефективності використання коштів, отриманих від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, а також здійснення належного контролю за їх використанням відзначає, що проект Закону про внесення змін до  додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний №8273) суперечить законодавству України, зокрема:

статті 22 Бюджетного кодексу України;

Указу Президента України від 09.12.2010 №1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»;

Постанові Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 348 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів" (не набрала чинності, однак прийнята Кабінетом Міністрів України на тиждень пізніше реєстрації проекту Закону у Верховній Раді України).

 

 Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

1.         Рекомендувати   проект Закону про внесення змін до  додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (реєстраційний №8273 від 18.03.2011 р.), внесений Кабінетом Міністрів України за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.       Рішення направити в Комітет з питань бюджету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                                                                                                                                                         СЕМИНОГА А.І.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку