Рішення Комітету від 18.04.2011р. № 93/2 щодо Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури (реєстр. № 8208 від 09.03.2011), внесений народним депутатом України Стретовичем В.М.

Опубліковано 26 квітня 2011, о 10:03

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

18.04.2011р.                                                                                                               № 93/2

 

Про проект Закону (реєстр. №8208 від 09.03.2011 р.)

 

 

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури (реєстр. № 8208 від 09.03.2011), внесений народним депутатом України Стретовичем В.М.

Метою законопроекту визначено скасування невідповідності ряду законодавчих актів законодавству України в частині визначення функцій прокуратури, у тому числі й прокурорського нагляду за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до статті 16 та 50 статті Конституції України кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, а забезпечення екологічної безпеки є обов’язком держави.

Відповідно до частини 2 статті 5 Закону України "Про прокуратуру" на прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією України і Законом України "Про прокуратуру".

Представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом,  є однією з функцій прокуратури (пункт 2 частини 1 статті 5 Закону України "Про прокуратуру").

Крім того, слід зазначити, що відповідно до пункту 3 частини 1 статті 19 Закону України "Про прокуратуру", на органи прокуратури покладається здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів, що стосуються відносин у сфері охорони навколишнього середовища, який реалізується у тому числі й шляхом звернення до судів з позовами про відшкодування шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та про припинення екологічно небезпечної діяльності.

Відповідно до цієї ж статті, перевірка  виконання   законів  проводиться  за  заявами  та іншими повідомленнями  про  порушення  законності,  що  вимагають прокурорського  реагування,  а  за  наявності  приводів - також з власної ініціативи  прокурора. 

Таким чином, прокуратура  не  підміняє  органи відомчого  управління та контролю і не втручається у господарську діяльність,  якщо   така   діяльність   не   суперечить   чинному законодавству.

Зважаючи на критичний стан з дотриманням природоохоронного законодавства, Комітет неодноразово розглядав це питання на розширених засіданнях та комітетських слуханнях. Рішенням від 18 березня 2009 р. № 43/2 визнано за необхідне посилити прокурорський нагляд за додержанням та правильним застосуванням  законодавства про  охорону  навколишнього  природного  середовища, раціональне   використання,   відтворення   та  охорону  природних ресурсів.

Комітет відзначив, що здійснення прокурорського нагляду за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища не суперечить вимогам статті 5 Закону України "Про прокуратуру", а скасування зазначеної функції призведе до ускладнення з забезпеченням державою конституційних прав, визначених статтями 16 та 50 Конституції України.

 

Зважаючи на викладене, Комітет вважає за необхідне вилучити з законопроекту пункт 3 стосовно внесення змін до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", а також пункт 17 стосовно внесення змін до Закону України "Про відходи".

 

Враховуючи викладене, Комітет вирішив:

1.         Рекомендувати   проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функцій прокуратури (реєстр. № 8208 від 09.03.2011), поданий народним депутатом України Стретовичем В.М., за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2.         Рішення направити Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                    СЕМИНОГА А.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку