РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 11.01.2012 №113/9 Про проект Постанови про врегулювання діяльності, пов'язаної зі спеціальним використанням водних біоресурсів у водотоках та водосховищах, що розташовані в басейнах деяких річок України (реєстр. №9183 від 20.09.2011р., внесений народним депутатом України Надошею О.В.).

Опубліковано 17 січня 2012, о 12:20

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

11 січня 2012 року                 №113/9

Про проект Постанови

(реєстр.№ 9183)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Постанови про врегулювання діяльності, пов’язаної зі спеціальним використанням водних біоресурсів у водотоках та водосховищах, що розташовані в басейнах деяких річок України (реєстр № 9183 від 18.11.2011), внесений народним депутатом України О. Надошею.

 Метою проекту є забезпечення самовідновлення водних живих ресурсів шляхом заборони вилову риби.

У проекті пропонується зупинити строком на п‘ять  років видачу будь-яких дозвільних документів (квот, ліцензій)  на діяльність, пов‘язану зі спеціальним використанням водних біоресурсів у водотоках та водосховищах, які розташовані в басейнах річок Дніпро, Десна, Південний Буг, Західний Буг, Берда, Рось, Стир та Сіверський Донець, а отже зупинити і здійснення спеціального використання водних біоресурсів.

Комітет допускає доцільність введення тимчасової заборони на вилов окремих видів водних живих ресурсів у межах окремих водних об’єктів чи їх ділянок. Зокрема, це може стосуватися об’єктів природно-заповідного фонду. Однак, відповідно до законодавства, така заборона потребує  ґрунтовних висновків наукових установ щодо доцільності її запровадження.

Автором законопроекту такі висновки не наведені.

Комітет відзначає, що регулювання популяції водних живих ресурсів здійснюється через механізми, встановлені законами України:

 «Про тваринний світ»,

«Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»,

«Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів».

Зокрема, Закон України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» визначає умови вилову риби в водоймах України, встановлює вимоги щодо запобігання виснаженню рибогосподарських водних об‘єктів (їх частин), забезпечення сталого використання рибних ресурсів. Цей Закон також визначає повноваження Кабінету Міністрів України, відповідних центральних органів виконавчої влади щодо затвердження переліку промислових ділянок рибогосподарських водних об‘єктів (їх  частин), затвердження правил та режимів рибальства, добування (вилучення, вилову) та відтворення водних біоресурсів, встановлення режиму рибогосподарської експлуатації водного об‘єкту, затвердження лімітів спеціального використання водних біоресурсів та квот добування, надання дозволів на спеціальне використання водних біоресурсів тощо.

Комітет відзначає, що для забезпечення збалансованого використання водних живих ресурсів створена відповідна законодавча база, яка може удосконалюватись, зокрема, шляхом внесення змін і доповнень до чинних актів законодавства.

Зокрема має бути посилена адміністративна та кримінальна відповідальності за несанкціонований вилов водних живих ресурсів, збут заборонених знарядь лову та їх використання, втрату (вилучення) природних нерестовищ та місць нагулу риб тощо.

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати проект Постанови про врегулювання діяльності, пов’язаної зі спеціальним використанням водних біоресурсів у водотоках та водосховищах, що розташовані в басейнах деяких річок України (реєстр № 9183) відхилити.

2. Рішення направити Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

           

        

Голова Комітету

А.І.Семинога

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку