РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 11.01.2012 №113/8 про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за розкрадання ґрунтів (реєстр. № 9607 від 19.12.2011р.)

Опубліковано 17 січня 2012, о 12:16

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

11 січня 2012 року                                   № 113/8

Про проект Закону про внесення змін до

деяких законодавчих актів України щодо

відповідальності за розкрадання ґрунтів

(реєстр. № 9607 від 19.12.2011р.)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за розкрадання ґрунтів (реєстр № 9607 від 19.12.2011р.), внесений народним депутатом України В.Коновалюком.

 Метою проекту є створення належних правових умов захисту ґрунту, які сприятимуть збереженню родючості земель та забезпечуватимуть розвиток сільського господарства в Україні.

Законопроектом пропонується збільшити відповідальність передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України за незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель.

Комітет підтримує мету законопроекту та необхідність внесення зазначених змін до КУпАП, оскільки існуючі розміри штрафі не виконують тієї попереджувальної та виховної функції, яка закладена в основу адміністративної відповідальності. Також погоджуючись з тим, що має бути посилена кримінальна відповідальності, Комітет зазначає наступне. У чинній редакції статті 53 Кримінального кодексу України розмір штрафів за вчинення злочинів визначається в межах від тридцяти до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А в тій частині законопроекту, яка передбачає внесення змін до КУпАП, розміри штрафів значно перевищують розмір штрафів за вчинення злочинів. Таким чином, запроваджується практика встановлення більш жорсткого покарання за скоєння адміністративного проступку в порівнянні з покаранням за скоєння злочину. Тому у законопроекті варто було б це врахувати.

Комітет схвально відноситься до створення відповідної законодавчої бази, яка може удосконалюватись, зокрема, шляхом внесення змін і доповнень до чинних актів законодавства, але відмічає, що суворість стягнення не має бути одним з вирішальних чинників для зменшення кількості правопорушень і не може зводитись тільки до збільшення розміру санкцій у вигляді штрафу.

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за розкрадання ґрунтів (реєстр № 9607 від 19.12.2011р.), внесений народним депутатом України В.Коновалюком, прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

2. Рішення направити на адресу Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

        

 

Голова Комітету

А.І.Семинога

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку