Рішення Комітету від 18.04.2011р. № 93/6 щодо проекту Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України

Опубліковано 26 квітня 2011, о 10:50

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

18 квітня  2011 року                                                                              93/6

 

 

Про проект Закону України про  ратифікацію

Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом

Російської Федерації та Урядом Словацької

Республіки про перевезення ядерних матеріалів

між  Російською Федерацією і Словацькою

Республікою через територію України

 

 

Розглянувши проект Закону України "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України" (реєстр.     № 0205 від 11.03.2011 року), поданий Кабінетом Міністрів України, Комітет відмічає наступне.

           

1. У законопроекті передбачається ратифікація Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України, підписаної 21 жовтня 2010 року в м. Братиславі.

 

2. Відповідно до статті 26 Закону України "Про перевезення небезпечних вантажів", транзитні перевезення небезпечних вантажів, до яких віднесені і  ядерні матеріали, територією України можуть здійснюватися лише на основі міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

 

3. Угода регулює питання забезпечення безпеки та розподілу відповідальності Сторін при здійсненні міжнародних перевезень ядерних матеріалів, забезпечує створення відповідних договірно-правових умов для гарантії безпеки довкілля при здійсненні міжнародного співробітництва та реалізацію переваг України, як транзитної держави.

 

4. Ратифікація Угоди засвідчить відданість України принципу відкритості у співпраці з іншими державами і прагненню до розширення міжнародного співробітництва, що сприятиме підвищенню міжнародного іміджу нашої держави.

 

5. Угода наряду із законодавством, створить правове підґрунтя для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при здійсненні транзиту ядерних матеріалів.

 

4. Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України: Угода між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України може бути ратифікована.

 

Враховуючи пропозиції членів Комітету, Комітет вирішив :

1. Запропонувати Комітету у закордонних справах внести на розгляд Верховної Ради України  проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України, Урядом Російської Федерації та Урядом Словацької Республіки про перевезення ядерних матеріалів між Російською Федерацією і Словацькою Республікою через територію України (реєстр. № 0205 від 11.03.2011 року), поданий Кабінетом Міністрів України, з пропозицією про його ратифікацію.

2. Рішення Комітету направити до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.  

 

 

Голова Комітету                                                                                                                               А.Семинога

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку