Рішення Комітету від 11.05.2011 р. № 94/1 щодо Проекту Закону України про внесення зміни до статті 151 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних з користуванням надрами (реєстраційний № 8209)

Опубліковано 16 травня 2011, о 08:49

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

11 травня 2011 р.    № 94/1

 

 

Проект Закону  України про внесення

зміни до статті 151 Земельного кодексу

України щодо спрощення процедури

надання земельних ділянок для потреб,

пов’язаних з користуванням надрами

(реєстраційний № 8209)

 

Комітет, відповідно до предметів свого відання, розглянув проект Закону України про внесення зміни до статті 151 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних з користуванням надрами, реєстраційний № 8209 від 10.03.2011року внесений Кабінетом Міністрів України.

Згідно пояснень розробників, основним завданням законопроекту є спрощення процедури відведення земельних ділянок у користування, у тому числі на умовах оренди, для потреб, пов’язаних з користуванням надрами. У разі прийняття зазначеного законопроекту, при вилученні (викупі) земельних ділянок під об’єкти містобудування або для потреб, пов’язаних з користуванням надрами, розміщення яких визначено містобудівною або землевпорядною документацією (генеральні плани населених пунктів, проекти  детального  планування, інша містобудівна документація, техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень, проекти землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів тощо), буде не потрібно проводити погодження місця розташування об’єкта. Передбачається, що це значно скоротить процедуру розробки та затвердження документації із землеустрою.

Згідно висновку Головного науково-експертного управління від 14.04.2011року № 16/3-405/8209, за змістом запропоноване доповнення не вписується в структуру зазначеної частини статті 151, в якій  акцент робиться на вилученні (викупі) земельних ділянок під об‘єкти містобудування. У запропонованому ж формулюванні йдеться про «потреби, пов‘язані із користуванням надрами», які безпосередньо не корелюють з поняттям «об‘єкти», що використовується у чинній редакції зазначеної норми закону. Внаслідок цього запропонована норма є надто загальною і залишає неврегульованим головне у контексті згаданої статті Земельного кодексу України («Порядок погодження питань, пов‘язаних з вилученням (викупом) земельних ділянок для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності») питання щодо конкретизації відповідних об’єктів, які мають забезпечувати суспільні потреби або суспільну необхідність.

Головне науково-експертне управління вважає, що при подальшому опрацюванні проекту необхідно  уточнити поняття «потреби», зв‘язавши його з розміщенням, будівництвом об‘єктів, пов‘язаних з видобуванням корисних копалин,  нафтових і газових свердловин тощо, тобто конкретизувати відповідно до змісту статті 7 Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об‘єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», який є базовим для цієї сфери суспільних відносин.

Слід зазначити, що частиною другою статті 16 Кодексу України про надра передбачено здійснення обов’язкового попереднього погодження з відповідною місцевою радою питання про надання земельної ділянки  для користування надрами. Таким чином також необхідно вносити відповідні зміни до діючого Кодексу України про надра.

Враховуючи вищевикладене, Комітет  в и р і ш и в :

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин прийняти рішення про направлення на доопрацювання проекту Закону України про внесення зміни до статті 151 Земельного кодексу України щодо спрощення процедури надання земельних ділянок для потреб, пов’язаних з користуванням надрами, реєстраційний № 8209 від 10.03.2011 року для врахування висловлених зауважень і пропозицій.

2. Дане рішення направити у Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

 

Голова Комітету                                            

СЕМИНОГА А.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку