Рішення Комітету від 11.05.2011 № 94/2 щодо проектів законів України про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур (реєстраційні № 8321 та № 8321-Д)

Опубліковано 16 травня 2011, о 08:50

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

11 травня 2011 р.    № 94/2

 

Проект Закону  України про внесення

змін до Податкового кодексу України

та затвердження ставок вивізного (експортного)

мита на деякі види зернових культур

реєстраційний № 8321

 

Проект Закону України про ставки

вивізного (експортного)

мита на деякі види зернових культур

реєстраційний № 8321-Д

 

Комітет, відповідно до предметів свого відання, розглянув проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур реєстраційний № 8321 від 31.03.2011року внесений Кабінетом Міністрів України і проект Закону України про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур реєстраційний № 8321-Д від 20.04.2011 року внесений народним депутатом України В.Хомутинніком.

Згідно пояснень розробника законопроекту (реєстр. № 8321) метою прийняття проекту є, зокрема, збільшення надходжень до Державного бюджету України за рахунок збільшення ставок рентної плати за нафту та газовий конденсат, що видобуваються в Україні,  збільшення ставок плати за користування надрами для видобування корисних копалин (крім природного газу, торфу, кам’яного та енергетичного вугілля).

У законопроекті пропонується підвищити у 1,071 рази ставки рентної плати за видобуток нафти на території України та у 1,5 рази ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин. У Пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що прийняття законодавчих пропозицій  дозволить збільшити надходження до Державного бюджету. У той же час, у поданих документах відсутні  обґрунтування щодо доцільності підвищення ставок рентної плати та плати за користування надрами для видобування корисних копалин саме на запропонованому рівні. Крім того, для прийняття рішення щодо підвищення ставок рентної плати та плати за користування надрами було б доцільним надати інформацію, чи не вплине  таке підвищення ставок на вартість нафти та корисних копалин, що видобуваються в Україні, а також, як таке рішення відобразиться на фінансовому стані суб’єктів господарювання, що їх видобувають. Це зауваження викладене у висновку Головного науково-експертного управління. Фінансово-економічне обґрунтування до цього законопроекту відсутнє.

Крім того, згідно з вимогами підпункту 4.1.9 пункту 4.1 стаття 4 Податкового кодексу України податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, як головний комітет по опрацюванню законопроекту, прийняв рішення доопрацювати законодавчі пропозиції щодо вивізного мита на зернові культури та виділити їх в окремий проект Закону України “Про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур ”  (реєстр. № 8321-Д) у якому питання зміни плати за користування надрами не передбачається.

Враховуючи вищевикладене, Комітет  в и р і ш и в :

1. Рекомендувати Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики запропонувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та затвердження ставок вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур реєстраційний № 8321 від 31.03.2011року внесений Кабінетом Міністрів України.

2. Проінформувати Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики про відсутність пропозицій, відповідно до предметів свого відання, до проекту Закону України “Про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур ”  (реєстр. № 8321-Д) від 20.04.2011 року.

3. Дане рішення направити у Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

 

 

Голова Комітету

СЕМИНОГА А.І.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку