РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 19.10.2011 № 106/4 про проект Закону Закону про внесення зміни до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 8693)

Опубліковано 30 жовтня 2011, о 15:57

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 19 жовтня 2011р.    106/4

 

Про проект Закону про внесення зміни до

Земельного і Водного кодексів України

щодо земель водного фонду (реєстр. № 8693)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення зміни до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 8693 від 16.06.2011 р.).

Зазначений проект Закону України спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання відносин, що виникають у зв‘язку з встановленням меж прибережних захисних смуг. В ньому, зокрема, уточнюються положення статті 88 Водного кодексу України та статті 60 Земельного кодексу України, які визначають загальні умови та вимоги щодо встановлення прибережних захисних смуг вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень та пропонує за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект реєстр. № 8693  за основу.

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, погоджуючись з зауваженнями Головного науково-експертного управління, вносить наступні пропозиції до законопроекту.

 

1. У статті 88 Водного кодексу України:

1) Частину шосту (абзац другий підпункту 2) пункту 1 Розділу І законопроекту) залишити у редакції чинного Водного кодексу, а саме: "У межах існуючих населених пунктів прибережна захисна смуга встановлюється з урахуванням містобудівної документації".

2) Частину сьому (абзац перший підпункту 2) пункту 1 Розділу І законопроекту) викласти у редакції: "Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами, які є невід’ємною частиною проектів землеустрою чи містобудівної документації".

3) Доповнити частиною такого змісту:

"До затвердження проектів прибережних смуг та закріплення їх на місцевості межовими знаками забороняється проведення будь-якої нової господарської діяльності у їх межах, за виключенням діяльності, віднесеної до природоохоронних заходів".

4) Частини шосту викласти у редакції: та сьому поміняти місцями,

5) Частину дев’яту такого змісту " Уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від урізу води" перенести після частини третьої.

5) Частину восьму чинного Водного кодексу України залишити у чинній редакції.

6) З метою приведення у відповідність Водного та Земельного кодексів доповнити статтю 88 Водного кодексу України частиною такого змісту: "Межі встановлених прибережних захисних смуг і пляжних зон зазначаються в документації з землеустрою, кадастрових планах земельних ділянок, а також у містобудівній документації та закріплюються на місцевості межовими та інформаційними знаками.”;

7) Доповнити окремою частиною такого змісту: "До прибережних захисних смуг водних об’єктів забезпечується вільний доступ для здійснення загального водокористування, крім випадків, передбачених законом".

 

2. У статті 60 Земельного кодексу України:

1) Частину 3. викласти у редакції: "Уздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга шириною не менше двох кілометрів від урізу води".

2) Привести у відповідність до чинного Водного кодексу України, а саме: після частини третьої доповнити новою частиною такого змісту: "У межах прибережної захисної смуги морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється пляжна зона, ширина якої визначається в залежності від ландшафтно-формуючої діяльності моря, але не менше 100 м від урізу води" та змінити подальшу нумерацію частин.

3) Частину 4 викласти у редакції: "У межах існуючих населених пунктів прибережна захисна смуга встановлюється з урахуванням містобудівної документації".

4) Доповнити окремою частиною такого змісту: "Прибережні захисні смуги встановлюються за окремими проектами, які є невід’ємною частиною проекту землеустрою чи містобудівної документації".

5) Доповнити трьома новими частинами такого змісту:.

"Межі встановлених прибережних захисних смуг і пляжних зон зазначаються в документації з землеустрою, кадастрових планах земельних ділянок, а також у містобудівній документації та закріплюються на місцевості межовими та інформаційними знаками.

До затвердження проектів прибережних смуг та закріплення їх на місцевості межовими знаками забороняється проведення будь-якої нової господарської діяльності у їх межах, за виключенням діяльності, віднесеної до природоохоронних заходів.

До прибережних захисних смуг водних об’єктів забезпечується вільний доступ для здійснення загального водокористування, крім випадків, передбачених законом" .

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати   Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону про внесення зміни до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 8693) внести на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу з врахуванням висловлених зауважень.

2.  Рішення направити в Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голова Комітету                                              

А.І. Семинога

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку