РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 05.10.2011 № 105/2 Про проект Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження" (нова редакція) (реєстр № 8423 від 30.06.2011 р., доопрацьований)

Опубліковано 09 жовтня 2011, о 19:09

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 5 жовтня 2011р.    105/2

 

Про проект Закону України "Про захист тварин

від жорстокого поводження" (нова редакція)

(реєстр № 8423 від 30.06.2011 р., доопрацьований)

 

            Розглянувши нову редакцію проекту Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", подану народним депутатом України Донієм О.С. (реєстр № 8423 від 30.06.2011 р., доопрацьований), Комітет відмічає.

            Законопроект розроблений з метою законодавчого приєднання проблем, що мають місце у сферах утримання та поводження з домашніми тваринами в населених пунктах, забезпечення їх захисту та регулювання чисельності безпритульних тварин.

            У проекті закону уточнюється ряд термінів, обов’язки власників тварин, основні принципи захисту тварин від жорстокого поводження, встановлюються основні принципи реєстрації та обліку тварин тощо.

            Слід зазначити, що у проекті враховані лише окремі зауваження, висловлені Комітетом, Головним науково-експертним управлінням та Кабінетом Міністрів України, висловлені під час розгляду законопроекту від 21.04.2011 р.

            Законопроект не вирішує гострої проблеми нашого часу – проблему безпритульних тварин, він не містить жодних механізмів усунення даної проблеми. Між тим, закони про тварин усіх розвинутих тварин містять такі механізми, внаслідок чого там вже давно нема проблеми безпритульних тварин.

            Проблемним є реалізація на практиці питання "опіки над твариною", "реєстрації безпритульних тварин", пропозицій до Кодексу України про адміністративні правопорушення без законодавчого механізму їх реалізації тощо.

            Кабінет Міністрів України підтримує законопроект за умови урахуванням ряду зауважень, які можуть суттєво вплинути на основні положення проекту.

Головне науково-експертне управління висловило ряд суттєвих зауважень, а також звертає увагу на низку неузгоджених між собою положень та технічних недоліків. Окрім цього за висновками Управління законопроект не можна назвати повноцінною новою редакцією Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", а запропоновані зміни доцільно було б запропонувати у форматі законопроекту про внесення змін та доповнень до чинного Закону України.

            За ствердженням автора законопроекту його прийняття законопроекту не потребує витрат з державного та місцевих бюджетів, але за висновками Комітету з питань бюджету ведення єдиної державної електронної бази даних тварин, створення та утримання притулків для тварин, регулювання чисельності безпритульних тварин методом біостерилізації тощо повинно передбачати відповідне фінансування з бюджетів різних рівнів, а сам законопроект має вплив на показники бюджету.

 

            Комітет  в и р і ш и в:

 

            1. Рекомендувати Верховній Раді України повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", поданий народним депутатом України Донієм О.С. (реєстр № 8423 від 30.06.2011 р., доопрацьований)

 

            2. Визначити співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України Семиногу А.І.

 

Голова Комітету                                          

А.І. СЕМИНОГА

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку