РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 06.03.2013 № 3/ про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу громадян до прибережних захисних смуг та води й посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі в цих зонах (реєстр. № 2362)

Опубліковано 18 березня 2013, о 03:41

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

06 березня 2013 р.                 № 3/

 

 

про внесення змін до деяких

законодавчих актів щодо забезпечення

доступу громадян до прибережних

захисних смуг та води й посилення

відповідальності за самовільне зайняття

земельних ділянок, у тому числі в цих зонах

(реєстр. № 2362)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу громадян до прибережних захисних смуг та води й посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі в цих зонах (реєстр. № 2362 від 21.02.2013 р.), внесений народним депутатом України и Міщенком С.Г. і відзначає.

Проект спрямований на  посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення вимог природоохоронного та земельного законодавства, посилення державного контролю за дотриманням природоохоронного законодавства України та забезпечення доступу громадян до води.

Завданням законопроекту є:

- посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах та зонах особливого режиму використання земель.

- забезпечення доступу громадян до водних ресурсів для загального водокористування через гарантування проходу до прибережних захисних смуг не рідше одного разу на 100 метрів та мінімальною шириною 2 метри.

Комітет підтримує необхідність посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та відзначає, що прийняття законопроекту сприятиме підвищенню ефективності здійснення державного контролю у сфері охорони довкілля.

Стосовно запропонованих змін до статті 88 Водного кодексу України Комітет відзначає наступне.

Зміни до частини третьої статті 88 (пункт 1) законопроекту) щодо збільшення ширини прибережної захисної смуги на один метр у залежності від крутизни схилу потребує експертного аналізу та розрахунків, оскільки ця вимога може розповсюдитись на територію існуючої забудови, зокрема населених пунктів, особливо у гірській місцевості.

Запропоновані зміни звужують права громадян на загальне водокористування. Тому пропонується  у Розділі ІІІ (Зміни до Водного кодексу України) пункт 2) викласти у такій редакції: «До прибережних захисних смуг забезпечується безперешкодний і безоплатний доступ громадян для загального водокористування, крім земельних ділянок, на яких розташовані гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори».

Стосовно доступу до узбережжя морів, не завжди можна дотримуватись запропонованої автором частоти організації проходів, що призведе до немотивованих санкцій з боку контролюючих органів та створить основу для корупційних дій.

Оскільки Водний кодекс України є базовим законодавчим актом, який регулює питання охорони, використання та відтворення водних ресурсів, Комітет вважає за доцільне винести зміни до його статей в окремий законопроект, що забезпечить комплексний та збалансований підхід до врегулювання питання користування водними об’єктами та землями водного фонду.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності направити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу громадян до прибережних захисних смуг та води й посилення відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі в цих зонах (реєстр. № 2362 від 21.02.2013 р.) відхилити.

 

2.Рішення направити Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

Голова Комітету                                                  

І. СЕХ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку