РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 06.03.2013 № 3/ про внесення змін до статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (реєстр. № 2024)

Опубліковано 18 березня 2013, о 05:06

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

06 березня 2013 р.                 № 3/

 

 

про внесення змін до статті 4 Закону України

“Про оренду державного та комунального майна”

(реєстр. № 2024)

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (реєстр. № 2024 від 16.01.2013 р.), поданий Кабінетом Міністрів України та відзначає.

Метою законопроекту є  скасування заборони передачі в оренду гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм. Це, на думку суб‘єкта права законодавчої ініціативи, має забезпечити створення сприятливих умов для розвитку рибогосподарського комплексу держави та збільшення надходжень коштів від оренди до державного та місцевих бюджетів.

На сьогодні питання законодавчого врегулювання оренди водних об’єктів, у тому числі рибогосподарських технологічних водойм залишається вирішеним фрагментарно у таких законах:

- у Водному кодексі України (стаття 51);

- у Законі України «»Про аквакультуру (стаття 14);

- у Законі України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»;

- у законі України «Про оренду державного та комунального майна».

Однак, у жодному з перелічених законів це питання не вирішено комплексно.

Прийняття цього законопроекту дозволить надавати водні об’єкти у користування на умовах оренди як цілісний комплекс (земельна ділянка з водним об’єктом та гідротехнічними спорудами).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, висловивши ряд зауважень, підтримало законопроект та зазначило, що за результатами розгляду у першому читанні він може  бути прийнятий за основу із наступних врахуванням зауважень і пропозицій.

Підтримуючи в цілому концепцію законопроекту, Комітет висловлює ряд зауважень і пропозицій.

1. Не є доцільним внесення змін до абзацу шістнадцятого статті 4 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, оскільки він стосується водосховищ та водогосподарських каналів комплексного призначення, міжгосподарських меліоративних систем, гідротехнічних захисних споруд, які не можуть бути об’єктами оренди, і не передбачає будь-яких виключень з цього переліку.

2. Комітет вважає за необхідне одночасно внести зміни до статті 14 Закону України «Про аквакультуру», а саме:

1) абзац третій  частини другої доповнити словами: «затверджених в установленому порядку правил експлуатації»;

2) абзац перший частини третьої після слів «(водний простірдоповнити словами «гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм».

 

               

Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань економічної політики врахувати висловлені зауваження при розгляді проекту Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” (реєстр. № 2024 від 16.01.2013 р.).                                                                                                           

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України  з питань економічної політики.

 

 

Голова Комітету                                                   

І. СЕХ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку