РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 06.03.2013 № 3/ про проект Закону про внесення змін до статті 90 Водного кодексу України щодо будівництва у межах прибережної захисної смуги уздовж морів, морських заток і лиманів (реєстр. № 2239)

Опубліковано 18 березня 2013, о 05:15

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

06 березня 2013 р.                 № 3/

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до статті 90 Водного кодексу України

щодо будівництва у межах прибережної

захисної смуги уздовж морів, морських заток і лиманів

(реєстр. № 2239)

 

 

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до статті 90 Водного кодексу України щодо будівництва у межах прибережної захисної смуги уздовж морів, морських заток і лиманів (реєстр. № 2239 від 07.02.2013р.), поданий народним депутатом України О.Нетецькою та відзначає.

Метою законопроекту визначено  усунення розбіжностей, які виникають при трактуванні положень частини першої статті 90 Водного кодексу України.

Комітет зазначає, що дійсно чинна редакція частини першої статті 90 Водного кодексу України може трактуватись:

1) як вичерпний перелік господарської діяльності, ведення якої допустиме у прибережній захисній смузі;

2) як визначення переліку об’єктів, будівництво яких дозволено у прибережній захисній смузі.

Така юридична двозначність дає можливість довільного розуміння чинної норми щодо обмеження господарської діяльності у прибережних захисних смугах уздовж морів, морських заток і лиманів, а також звужує можливості здійснення господарської діяльності, яка не шкодить довкіллю і яка дозволена законодавством.

Законопроектом пропонується у пункті першому статті 90 Водного кодексу України слова «і може використовуватися лише для будівництва» замінити словами «будівництво у її межах можливе лише».

Комітет визнав за необхідне суттєво доопрацювати чинну редакцію статті 90 Водного кодексу України та на рівні закону чітко визначити обмеження її господарського використання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що запропоновані у проекті зміни до ст. 90 Водного кодексу України не призведуть до поліпшення правового регулювання даної сфери суспільних відносин, у зв’язку з чим розгляд проекту вважає недоцільним.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 90 Водного кодексу України щодо будівництва у межах прибережної захисної смуги уздовж морів, морських заток і лиманів (реєстр. № 2239 від 07.02.2013р.) направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

 

2. Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначено Голову Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сех Ірину Ігорівну.

 

 

 

Голова Комітету                                                  

І. СЕХ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку