Рішення Комітету про проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) та об'єктів поводження з відходами), поданий народними депутатами України Гайдошем І.Ф., Лунченком В.В. (реєстр. № 3888)

Опубліковано 02 квітня 2014, о 11:31

 

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

26 березня 2014 року                                   № 21/19

 

 

Про проект закону України про внесення змін до

Земельного кодексу України (щодо звільнення

від відшкодування втрат

сільськогосподарського та лісогосподарського

виробництва при будівництві полігонів твердих

 побутових відходів (сміттєзвалищ) та об’єктів

поводження з відходами)

 

            Розглянувши проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) та об’єктів поводження з відходами), поданий народними депутатами України Гайдошем І.Ф., Лунченком В.В. (реєстр. № 3888), Комітет відмічає.

            Проект розроблений з метою законодавчого врегулювання проблеми несанкціонованого розміщення сміттєзвалищ в Україні шляхом звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві таких об’єктів.

Проектом Закону запропоновано розширення переліку об’єктів, при будівництві яких громадяни та юридичні особи звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Розширення переліку має відбуватися шляхом внесення змін до ст. 208 Земельного кодексу України, відповідно до якої звільняються від відшкодування зазначених вище втрат громадяни та юридичні особи у випадку будівництва ними полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) та об’єктів поводження з відходами.

Слід зазначити, що згідно із статтею 32 Закону України "Про відходи" забороняється з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Хоча у пояснювальній записці законотворці намагаються переконати, що законопроект покращить довкілля, насправді прослідковується намагання зменшити вартість проектів будівництва полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) за рахунок скасування відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Також слід взяти до уваги, що за утворення несанкціонованих звалищ винна особа може нести як адміністративну так і кримінальну відповідальність. Така відповідальність не звільняє від відшкодування завданих збитків, у тому числі втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, та приведення відповідної території у належний санітарно-епідеміологічний стан, що визначено у чинному законодавстві.

Щодо інших об’єктів поводження з відходами - сміттєпереробні підприємства, про які згадують у пояснювальній записці законотворці, то їх як правило розміщують безпосередньо в населених пунктах (у промислових зонах) ближче до утворювачів таких відходів (населення). Таким чином можна сказати, що такі об’єкти фактично не потребують такої пільги.

В Європейських країнах навпаки для полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) збільшують екологічні податки та відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, роблячи їх інвестиційно непривабливими у порівнянні із сміттєперебними заводами. І саме для об’єктів переробки та утилізації побутових відходів, у т.ч. сміттєперебних заводів, застосовують різноманітні пільги: податкові, зелені тарифи та сертифікати за вироблену енергію, відшкодування втрат тощо.

Загалом запропонований підхід щодо скасування відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) негативно вплине на екологічний стан країни та зупинить розвиток сучасних технологій з переробки побутових відходів в Україні.

 

Комітет вирішив:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) та об’єктів поводження з відходами) повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

                        Перший заступник

                        Голови Комітету                                  

                        О.Лукашук

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку