Рішення Комітету про проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища" (реєстр. № 3544 від 05.11.2013 р.), поданий народними депутатами Є.Балицьким, О.Сікорою, В.Чубом

Опубліковано 02 квітня 2014, о 11:11

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

 

 

Від 26 березня 2014 р.                                                                   21/5

 

 

 

Про проект Закону (реєстр. № 3544)

 

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища» (реєстр. № 3544 від  05.11.2013 р.), поданий народними депутатами Є.Балицьким, О.Сікорою, В.Чубом, та відзначає.

Законопроект розроблений з метою з метою приведення низки законодавчих актів у відповідність до Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: визначення підстав для тимчасового обмеження (зупинення) чи припинення господарської діяльності юридичних осіб у сфері охорони навколишнього природного середовища із наступним зверненням до адміністративного суду з позовом щодо підтвердження обґрунтованості вжиття заходів, також визначення органу, який уповноважений приймати  рішення про тимчасове обмеження (зупинення) господарської діяльності юридичних осіб.

Пропонується внести зміни до Водного та Лісового кодексів України, Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» пропонується також доповнити новими статтями (статті 35-1 та 35-2), які  визначають особливості прийняття рішень щодо обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення господарської діяльності  юридичних осіб, а також її відновлення. 

 Комітет відзначає, що порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища набули масового характеру і неузгодженість з Кодексом адміністративного судочинства України, та відсутність законодавчо визначених підстав для тимчасового обмеження (зупинення) чи припинення господарської діяльності юридичних осіб унеможливлює ефективне здійснення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, що призводить до ще більшого ускладнення екологічної ситуації в державі.

Комітет вважає, що прийняття даного проекту встановить чіткі підстави для прийняття Державною екологічною інспекцією рішень про тимчасове обмеження (зупинення) господарської діяльності юридичних осіб у сфері охорони навколишнього природного середовища з обов’язковим підтвердженням адміністративним судом законності прийняття відповідних рішень.

У той же час, Комітет зазначив, що низка чинних положень Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Водного кодексу України, Лісового кодексу України, які не були предметом розгляду законопроекту передбачають такі ж повноваження (щодо обмеження, тимчасової заборони (зупинення) господарської діяльності осіб у разі порушення ними вимог водного законодавства). Зокрема, це стосується  компетенції обласних, Київської та Севастопольської міських рад,  районних, сільських, селищних, міських рад, а також Кабінету Міністрів України.

Міністерство інфраструктури України висловивши низку зауважень та пропозицій, зазначило, що законопроект потребує доопрацювання.

Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.І.Бурчака Національної академії правових наук підтримав зміни, запропоновані у законопроекті.

Комітетз питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією зазначив, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту та зазначило, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно направити на доопрацювання.

 

Зважаючи на нагальну потребу врегулювання на законодавчому рівні питання тимчасового обмеження (зупинення) чи припинення господарської діяльності юридичних осіб у сфері охорони навколишнього природного середовища Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища» (реєстр. № 3544 від  05.11.2013 р.), поданий народними депутатами Є.Балицьким, О.Сікорою, В.Чубом, направити до Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідлів Чорнобильської катастрофи для підготовки на повторне перше читання.

2.Співдоповідачем при розгляді законопроекту визначити Голову підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сікору Ольгу Мирославівну.

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                     

О.Г.Лукашук

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку