Рішення Комітету № 6/ Щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енерго-носії, а також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій (№ 1538)

Опубліковано 19 січня 2015, о 13:03

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                   № 6/

 

Щодо проекту Закону про внесення

змін до деяких законів України щодо

удосконалення розрахунків за енерго-

носії, а також для погашення позик,

отриманих від міжнародних фінансових

організацій (реєстр. № 1538)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії, а також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій (реєстр. № 1538), поданий Кабінетом Міністрів України, і відзначає.

Метою законопроекту є удосконалення розрахунків підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиту електричну енергію, а також визначення механізму для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій, як підприємствами сфери водопостачання та водовідведення, так і підприємствами сфери теплопостачання.

До законопроекту можна висловити такі зауваження:

1. Відповідно до законопроекту рахунки із спеціальним режимом використання передбачається відкривати в уповноваженому банку. Критерії та механізм визначення такого банку не визначено. Це не відповідає вимогам статей 25 і 31 Господарського кодексу України щодо захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

2. Відповідно до законопроекту оплата послуг з централізованого водопостачання та водовідведення здійснюється, в тому числі, для "інших розрахунків". Вичерпний перелік "інших розрахунків" законопроектом не визначено. Це може призвести до правової невизначеності під час застосування цієї норми закону у разі його прийняття.

 

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії, а також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій (реєстр. № 1538), поданий Кабінетом Міністрів України.

2. Рішення направити до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

 

Голова Комітету        

М. Томенко

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку