Рішення Комітету № Про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення умов соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в зонах спостереження (№ 1395)

Опубліковано 19 січня 2015, о 13:13

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА

ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

від 14 січня 2015 року                                  

 

Проект Закону України

"Про внесення змін до деяких

законодавчих актів України

щодо покращення умов

соціально-економічної

компенсації ризику населення,

яке проживає в зонах спостереження

(реєстр № 1395 від 11.12.2014 р.)

 

Комітет розглянув проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки ядерних установок), поданий народними депутатами України Бандуровим В.В., Деркачем А.Л., Шипко А.Ф., Москаленком Я.М., Развадовським В.Й. та відмічає наступне:

Метою розробки законопроекту є покращення умов соціально-економічної компенсації ризику населенню, що проживає в зоні спостереження ядерних установок.

Законопроект передбачає внесення змін до ст. 1, 12-1, 12-2 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" та ст. 17 Закону України "Про електроенергетику".

Поданий законопроект за своїм змістом та назвою наслідує проект Закону України № 2107а від 22.05.2013 р. (VII скликання), який був розглянутий Комітетом на засіданні від 19.06.2013 року. Під час розгляду зазначеного питання Комітет наполягав на більш чіткому визначенні положень з медичного страхувння дітей, інвалідів та пенсіонерів, що мешкають на території зон спостереження та запропонував включити такі положення до визначення соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в зонах спостереження, як одного з напрямків відповідної компенсації (абзац 26 частини першої статті 1 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"), та до статті 12-2 зазначеного закону, норми якої регламентують порядок і умови використання коштів збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 17.06.2013 р. пропонувало за результатами розгляду у першому читанні відхилити зазначений законопроект.

 

Зважаючи на викладене та беручи до уваги те, що покращення умов соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в зонах спостереження ядерних установок є важливим фактором ефективного і безпечного функціонування ядерно-енергетичного комплексу України, Комітет в и р і ш и в:

1.         Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про направлення проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо впорядкування питань фінансування заходів з підвищення безпеки ядерних установок) (реєстр № 1395 від 11.12.2014 р.), поданого народними депутатами України Бандуровим В.В., Деркачем А.Л., Шипко А.Ф., Москаленком Я.М., Развадовським В.Й. на доопрацювання.

2.         Рішення Комітету направити Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

Голова Комітету                                                                               

М.ТОМЕНКО

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку