Рішення Комітету №8/4 Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій) (№1816)

Опубліковано 13 лютого 2015, о 13:09

 

 

верховна рада україни

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

11 лютого 2015 року                                   № 8/4

 

Про проект Закону України про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

(щодо посилення адміністративної

відповідальності за порушення вимог

щодо поводження з відходами та благоустрою територій)

 

            Розглянувши проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій), поданий народними депутатами України Томенком М.В., Недавою О.А. (реєстр. № 1816), Комітет відмічає.

Метою законопроекту є запровадження адекватної відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами та благоустрою територій.

Комітет схвально відноситься до вдосконалення відповідної законодавчої бази і погоджується з тим, що на сьогодні існуючі розміри штрафів не завжди виконують тієї попереджувальної та виховної функції, яка закладена в основу адміністративної відповідальності.

Проектом пропонується у Законі України "Про відходи" ввести нові терміни – "забруднення відходами" та "засмічення відходами" та привести у відповідність із цими термінами Водний, Земельний, Лісовий кодекси, Кодекс України про адміністративні правопорушення, закони України "Про благоустрій населених пунктів" та "Про автомобільні дороги".

            Вказані терміни широко застосовуються в законодавстві, у тому числі, Кодексі України про адміністративні правопорушення, але відсутність їх тлумачення ускладнювало правозастосувальну практику.

            Однак ці терміни потребують уточнення та приведення їх у відповідність із термінологією, яка застосовується в Директиві 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року про відходи та скасування деяких директив.          Слід також звернути увагу, що Законом України "Про відходи" до правопорушень у сфері поводження з відходами (стаття 42) віднесено: "порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело   або   може   призвести   до  забруднення  навколишнього природного  середовища,  прямого  чи  опосередкованого  шкідливого впливу на здоров'я людини та економічних збитків" та "самовільне розміщення чи видалення відходів".

            Потребує також уточнення місце вчинення правопорушення, яким запропоновано "розміщення снігу у несанкціонованих місцях".

            Прийняття проекту матиме позитивні соціально-економічні наслідки у сфері поводження з побутовими відходами та благоустрою населених пунктів, підвищить відповідальність і, як наслідок, зменшення правопорушень у цій сфері.

 

            Комітет вирішив:

 

            1. Рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій) прийняти за основу.

 

            2. Висновок направити до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

 

            Голова Комітету                                      М.Томенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку