РІШЕННЯ КОМІТЕТУ №14/7 про проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо розширення переліку суб‘єктів, які звільняються від сплати судового збору), № 2683

Опубліковано 29 травня 2015, о 09:31

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

від 13 травня 2015 року                                                              № 14/7

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо розширення переліку суб‘єктів,

які звільняються від сплати судового збору) (реєстр. № 2683)

 

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо розширення переліку суб‘єктів, які звільняються від сплати судового збору) (реєстр. № 2683 від 21.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Рибаком І.П., Семенухою Р.С., Чепиногою В.М., Єднаком О.В., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів законодавчої ініціативи, є належне представлення інтересів держави в судових інстанціях Міністерством екології та природних ресурсів, Державною екологічною інспекцією України та її територіальними органами.

Законопроектом пропонується доповнити частину першу статті 5 Закону України «Про судовий збір» новим пунктом 25, яким передбачається звільнення від сплати судового збору Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України та її територіальних органів – у справах, пов‘язаних з питаннями, що стосуються повноважень цих органів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Державне агентство екологічних інвестицій України ліквідовано. Його функції покладено на Міністерство екології та природних ресурсів України. Основними функціями цього агентства визначено реалізацію державної політики у сфері регулювання негативного антропогенного впливу на зміну клімату та адаптації до його змін, виконання вимог Рамкової конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї. У зв’язку з цим, впровадження зазначеної державної політики, відповідно до її специфіки, передбачає та зобов‘язує Міністерство екології та природних ресурсів України, Державну екологічну інспекцію України та її територіальні органи звертатись до судових органів, що тягне за собою сплату значних коштів судового збору.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік»
від 16.01.2014 № 719-VII та «Про Державний бюджет України на 2015 рік»
від 29.12.2015 № 80-VIIІ Мінприроди України, Держекоінспекції України та її територіальним органам не передбачено видатків на сплату судового збору.

Міністерство екології та природних ресурсів України та Державна екологічна інспекція України законопроект підтримують.

 

Враховуючи викладене, Комітет   в и р і ш и в:

 

1. Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо розширення переліку суб‘єктів, які звільняються від сплати судового збору) (реєстр. № 2683 від 21.04.2015 р.), внесений народними депутатами України Рибаком І.П., Семенухою Р.С., Чепиногою В.М., Єднаком О.В.

 

2. Рішення направити Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

 

Голова Комітету

М. ТОМЕНКО

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку