Рішення Комітету № 11/7 щодо Інформація про проведення засідання круглого столу на тему: "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки в Україні в контексті європейської інтеграції"

Опубліковано 10 квітня 2015, о 22:31

 

 

 

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

від 18 березня 2015 р.                                    № 11/7

 

 

Інформація про проведення засідання круглого
столу на тему: "Перспективи впровадження
стратегічної екологічної оцінки в Україні
в контексті європейської інтеграції"

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заслухав інформацію про проведення засідання круглого столу на тему: "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки в Україні в контексті європейської інтеграції".

Засідання круглого столу було організовано Комітетом 17.02.15 разом з проектом "Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України" (скорочено – проект РЕОП), який фінансується за підтримки Уряду Канади. Участь у засіданні взяли народні депутати України, посол Канади в Україні, працівники Верховної Ради України, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, науковці, представники міжнародних організацій та громадськості.

На засіданні обговорювалися розроблені та апробовані в межах зазначеного проекту методологія, що ґрунтується на досвіді інших країн, адаптовано її до законодавчих вимог і практики планування регіонального розвитку в Україні, а також практичний посібник, навчальна програма і методичні рекомендації.

Під час засідання було відмічено, що стратегічна екологічна оцінка (далі - СЕО) застосовується у багатьох країнах світу як систематичний процес виявлення екологічних факторів і можливих екологічних наслідків пропонованих стратегій, планів і програм та їх врахування під час прийняття відповідних рішень.

В ЄС проведення стратегічної екологічної оцінки регулюється Директивою 2001/42/ЄC про оцінку впливу окремих планів і програм на навколишнє середовище та Протоколом про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті.

Під час круглого столу обговорювалися перспективи впровадження СЕО в Україні в контексті європейської інтеграції, зокрема, щодо:

досвіду впровадження СЕО в Україні в процесі розроблення стратегій розвитку Дніпропетровської та Львівської областей та на міжнародному рівні;

сприяння Європейської Економічної Комісії ООН у розбудові системи СЕО в Україні;

методологічних та освітніх аспектів впровадження СЕО в Україні;

впровадження СЕО у навчальні програми;

підготовки державних службовців з питань СЕО;

участі громадськості в СЕО;

нормативно-правової бази впровадження СЕО в Україні.

Зазначені питання потребують комплексного підходу та прискорення процесу ратифікації відповідного міжнародного протоколу на національному рівні.

Засідання пройшло у конструктивній атмосфері, а його учасники під час обговорення були одностайні в необхідності прискорення впровадження СЕО, як однієї з складових нашого наближення до вимог законодавства ЄС.

 

Зважаючи на викладене, Комітет    в и р і ш и в:

1. Інформацію проведення засідання круглого столу на тему: "Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки в Україні в контексті європейської інтеграції" взяти до відома.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України прискорити підготовку та подання до Верховної Ради України законопроекту про ратифікацію Протоколу про стратегічну екологічну оцінку до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті.

3. Рішення направити до Кабінету Міністрів України.

 

 

Голова Комітету

М.Томенко

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку