Рішення Комітету № 11/20 про проект Закону про внесення змін до частини 8 Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (щодо екологічної перевірки), реєстр. № 2007

Опубліковано 10 квітня 2015, о 22:35

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 18 березня 2015 р.                                                               № 11/20

 

 

Про проект Закону про внесення змін до частини 8

Прикінцевих положень Закону України

«Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність,

деяких законодавчих актів України»

(щодо екологічної перевірки), реєстр. № 2007

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув, відповідно до предметів відання, проект Закону про внесення змін до частини 8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (щодо екологічної перевірки) (реєстр. № 2007 від 03.02.2015 р.), внесений народними депутатами України Дзюбликом П.В. та Кривенком В.В., і відзначає.

На думку суб‘єктів права законодавчої ініціативи, метою прийняття законопроекту є недопущення екологічної катастрофи в Україні та зняття мораторію на проведення природоохоронних перевірок суб’єктів господарювання.

28 грудня 2014 року прийнято Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII (далі – Закон), яким у частині 8 Прикінцевих положень передбачено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Законопроектом пропонується внесення змін до частини 8 Прикінцевих положень Закону в частині надання можливості Державній екологічній інспекції України, за зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог природоохоронного законодавства, проводити відповідні перевірки.

У разі прийняття законопроекту, Державній екологічній інспекції України буде надано право на проведення позапланових перевірок - як можливості контролю суб’єктів господарювання, що порушують, передбачене статтею 50 Конституції України, право громадян на безпечне для життя і здоров‘я довкілля.

Як зазначено у пояснювальній записці, реалізація запропонованого законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету.

Комітет відзначає, що, відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», у тексті законопроекту слова «вимог екологічного законодавства» доцільно замінити на слова «вимог природоохоронного законодавства».

Прийняття проекту Закону про внесення змін до частини 8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (щодо екологічної перевірки) (реєстр. № 2007) матиме позитивний вплив на стан навколишнього природного середовища.

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до частини 8 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (щодо екологічної перевірки) (реєстр. № 2007 від 03.02.2015 р.), внесеного народними депутатами України Дзюбликом П.В., Кривенком В.В., з наступним врахуванням зауважень Комітету.

 

2. Рішення направити Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення

 

 

 

Голова Комітету        

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку