Рішення Комітету № 11/21 про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон (реєстр. 1414, доопрацьований)

Опубліковано 10 квітня 2015, о 22:37

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 18 березня 2015 р.                                                               № 11/21

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

щодо утримання охоронних зон

(реєстр. 1414, доопрацьований)          

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув, відповідно до предметів відання, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон (реєстр. 1414 від 10.02.2015 р., доопрацьований), внесений народними депутатами України Сольваром Р.М., Безбахом Я.Я., Ванатом П.М., Матвійчуком Е.Л., Романовським О.В., і відзначає.

Метою законопроекту, на думку суб‘єктів законодавчої ініціативи, є створення можливості упередження виникненню аварійних ситуацій, упорядкування отримання спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів при здійсненні робіт в охоронних зонах магістральних та промислових трубопроводів.

Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного та Лісового кодексів України, якими вдосконалюється порядок утримання охоронних зон. Зокрема, уточнюється склад об‘єктів трубопровідного транспорту уздовж яких встановлюються охоронні зони, уточнюються об‘єкти енергетичної системи, навколо яких визначаються охоронні зони (зміни до статей 73 та 76 Земельного кодексу України); надається право видаляти самосійні чагарники та дерева (насадження) у межах просік, які прокладено згідно з проектами будівництва відповідних об‘єктів, без дозволу та погодження з власниками або користувачами лісів (зміни до статті 70 Лісового кодексу України); визначаються особливості охорони, захисту, використання та відтворення лісів на земельних ділянках в охоронних зонах магістральних трубопроводів та газорозподільних мереж (нова стаття 1021  Лісового кодексу України).

Як зазначається у Пояснювальній записці до законопроекту, прийняття запропонованого закону дозволить привести вимоги відповідних законодавчих актів у відповідність до вимог законів України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об‘єктів», «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів», «Про трубопровідний транспорт».

Головне науково-експертне управління у своєму висновку надало зауваження до законопроекту, якими пропонує: уточнити назву законопроекту; доповнити проект внесенням відповідних змін до статті 11 Закону України «Про трубопровідний транспорт»; уточнити текст частини 2 статті 73 Земельного кодексу України; зміни до Лісового кодексу України обмежити включенням до нього статті 1021, в якій міститься відсильний припис до відповідних законів, котрі визначають особливості лісокористування в охоронних зонах трубопроводів.

За узагальнюючим висновком Головного науково-експертного управління: за результатом розгляду у першому читанні законопроект відповідно до вимог статті 116 Регламенту Верховної Ради України доцільно направити на доопрацювання суб‘єкту права законодавчої ініціативи з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1. Рекомендувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утримання охоронних зон (реєстр. № 1414 від 10.02.2015 р., доопрацьований), внесеного народними депутатами України Сольваром Р.М., Безбахом Я.Я., Ванатом П.М., Матвійчуком Е.Л., Романовським О.В.

 

2. Рішення направити Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

 

 

Голова Комітету        

М.Томенко

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку