Рішення Комітету №24/12 від 09.12.2015 про проект закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 3157 (доопрацьований) від 12.11.2015 р.)

Опубліковано 18 грудня 2015, о 14:36

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

 

9 грудня 2015 р. №

 

 

Про проект Закону України

 (реєстр. № 3157 (доопрацьований)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у межах предметів відання розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр. № 3157 (доопрацьований) від 12.11.2015 р.), поданий народними депутатами України С.Хланєм та А.Гордєєвим, та відзначає.

Метою  законопроекту, як зазначено у Пояснювальній записці, є посилення захисту прав вітчизняних сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють зрошувальне землеробство.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до частини третьої статті 51 Водного кодексу України та статті 59 Земельного кодексу України передбачити випадки, у яких водні об'єкти надаються в оренду у комплексі з земельними ділянками без конкурсу (земельних торгів) через посилання на статтю 134 Земельного кодексу України, зміни до якої також передбачені цим проектом Закону.

Також пропонується доповнити зазначені статті, дозволивши надання водних об’єктів у користування на умовах оренди для здійснення спеціального водокористування, пов’язаного з забором та використанням води для зрошення, а також скидання зворотних вод зі зрошуваних земель.

Комітет зазначає, що види господарської діяльності, які допускаються при наданні водних об’єктів та земель водного фонду у користування на умовах визначені чинним законодавством. Поширення права оренди водного об’єкту на здійснення спеціального водокористування для цілей зрошення призведе до обмеження прав на спеціальне та загальне водокористування інших користувачів, а скидання зворотних вод у орендований водний об’єкт зі зрошуваних земель, особливо тих, на яких розміщені рисові зрошувальні системи, до забруднення та деградації водних об’єктів.

Питання відведення води на меліорованих (зрошувальних) землях та землях, на яких розміщені рисові зрошувальні системи), а також здійснення спеціального водокористування, у тому числі і для цих цілей, врегульовано статтями 48, 65, 70, 73 Водного кодексу України та Земельним кодексом України, можуть бути вирішені у рамках чинного законодавства і не потребують надання водного об’єкту у користування на умовах оренди.

 

Враховуючи зазначене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками (реєстр.№ 3157 (доопрацьований) від 12.11.2015 р.)   відхилити. 

2. Рішення направити Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Голова Комітету

М.ТОМЕНКО

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку