Рішення Комітету № 46/12 від 06 жовтня 2016 року щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо полегшення доступу до правосуддя внутрішньо переміщених осіб та інших категорій осіб, права, свободи чи інтереси яких були порушені внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації, надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (реєстр. № 5183)

Опубліковано 21 жовтня 2016, о 09:51

ВЕРХОВНА РАДА РАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ,

ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

РІШЕННЯ

 

 

 

Від 6 жовтня 2016 р.                         № 46/12

 

 

Про проект Закону про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

щодо полегшення доступу до правосуддя

внутрішньо переміщених осіб та інших категорій осіб,

права, свободи чи інтереси яких були порушені

внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації,

надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру

(реєстр. № 5183)

                                                                             

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо полегшення доступу до правосуддя внутрішньо переміщених осіб та інших категорій осіб, права, свободи чи інтереси яких були порушені внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації, надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, внесений народними депутатами України Тимошенко Ю. В., Немирею Г.М. та Рябчиним О.М. (реєстр. №5183 від 26.09.2016 р.), та відзначає таке.

Авторами законопроекту пропонується внести зміни до статті 110 Цивільного процесуального кодексу України щодо надання фізичним особам права вибору підсудності у справах за їх позовами про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів (в тому числі про відшкодування шкоди, завданої внаслідок обмеження у здійсненні права власності на нерухоме майно або його знищення, пошкодження) у зв’язку з військовою агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру. Зазначені позови можуть пред'являтися також за місцем проживання чи перебування позивачів.

Також пропонується внести зміни до статті 5 Закону України «Про судовий збір» визначивши, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, які мають юридичне значення, що подані у зв’язку з  військовою агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України,  надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавленням волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Крім того, від сплати судового збору звільняються позивачі у справах за позовами до країни-агресора  про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, військовою агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

На думку авторів законопроекту запропоновані зміни до законодавства дозволять забезпечити ефективну реалізацію прав внутрішньо переміщених осіб, членів сімей загиблих, поранених осіб, осіб, які перебували в полоні або були незаконно позбавлені волі або викрадені, а також осіб, чиє право власності на рухоме та нерухоме майно було порушено, які мають намір звернутись до суду з позовами до Російської Федерації  з метою захисту своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів ( в т.ч. шляхом відшкодування шкоди), внаслідок тимчасової окупації території України - Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей.

Відповідно до предметів відання Комітету зауважень та пропозицій до зазначеного законопроекту немає.

Зважаючи на викладене, Комітет в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань правової політики та правосуддя проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо полегшення доступу до правосуддя внутрішньо переміщених осіб та інших категорій осіб, права, свободи чи інтереси яких були порушені внаслідок збройного конфлікту, тимчасової окупації, надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, внесений народними депутатами України Тимошенко Ю. В., Немирею Г.М. та Рябчиним О.М. (реєстр. №5183 від 26.09.2016 р.), прийняти за основу.

2. Висновок направити Комітету з питань правової політики та правосуддя.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                          А. ДИРІВ

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку