Засідання Комітету № 69 від 18.02.2021

Опубліковано 18 лютого 2021, о 18:35

 Комітет 

 18 лютого 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

На засіданні було заслухано звіт Голови Державного агентства водних ресурсів України Шліхти В. М. про результати діяльності водогосподарської галузі за 2020 рік. Голова Держводагенства надав інформацію за такими напрямками:

1. Організаційна структура галузі (стратегічні напрями діяльності, функції, перерозподіл водних ресурсів, експлуатація водогосподарсько-меліоративного комплексу, дорожня карта розробки планів управління річковими басейнами).

2. Державний моніторинг поверхневих вод із цільовими показниками, розвиток лабораторій моніторингу вод та скринінг забруднюючих речовин.

3. Склад, кількість проведених басейнових рад, на яких було розглянуто питання щодо розроблення елементів планів управління річковими басейнами, огляду місцевих природоохоронних програм та залучення коштів місцевих бюджетів для здійснення заходів із збереження та відновлення водних ресурсів, визначення головних водно-екологічних проблем басейнів, проведення інвентаризації водних об'єктів та гідротехнічних споруд, впровадження директиви ЄС 2007/60/ЄС про управління ризиками затоплення, про програму діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод.

4. Розвиток геоінформаційних систем та функціонування геопорталу «Водні ресурси України».

5. Вдосконалення процесу надання адміністративних послуг, що надало змогу спростити процедуру систематизації та узагальнення звітів водокористувачів, трансформувати паперові звіти в електронну форму, наразі водокористувачі надають звіт за спеціальне використання води одночасно до територіальних органів ДФС разом з податковими деклараціями, переглянути узагальнені дані державного водного кадастру за розділом «Водокористування» у різних розрізах: видах економічної діяльності, гідрографічного та водогосподарського районування, адміністративно-територіальним поділом та кодом водокористувача.

6. Нормотворчу діяльність та виконання бюджетних програм.

7. Роботу із зацікавленими сторонами і міжнародне співробітництво.

Стратегічні завдання та перспективи Держводагентства на 2021 рік полягають у підготовці планів управління річковими басейнами, впровадженні державного моніторингу вод, виконанні плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, захисті від шкідливої дії вод населених пунктів та сільськогосподарських угідь, централізованому водопостачанні сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, підвищенні енергоефективності водогосподарських об’єктів, розвиткові геоінформаційних систем, удосконаленні системи адміністрування видачі дозволів на спеціальне водокористування.

Під час обговорення звіту Голова Держводагентства відповів на запитання народних депутатів України, профільних органів влади та представників громадських організацій. За результатами обговорення Комітет вирішив взяти до відома звіт Голови Держводагентства.

Окрім цього, Комітет розглянув питання про лист народного депутата України Прощука Е.П. та вирішив інформацію щодо стану впровадження Директиви 2007/60/ЄС та стану підготовки до можливих повеней та паводків взяти до відома. Було підтримано пропозицію рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державному агентству водних ресурсів України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій доповісти про стан підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2021 році, про стан підготовки впровадження Директиви 2007/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 23 жовтня 2007 року про оцінку та управління ризиками затоплення в рамках Угоди про Асоціацію України та ЄС.

Також, Комітет затвердив предмети відання підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного, підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр.

Переглянути матеріали до засідання

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку